Plastexperimentet 2022

Medborgarforska för miljön!

Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

Var med och medborgarforska för miljön! Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. I ForskarFredags massexperiment 2022  – Plastexperimentet – kan ni hjälpa forskarna kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.


Plastföroreningar i haven har uppmärksammats mycket de senaste åren, men plastskräp är i grunden ett problem som kommer från land. En överanvändning av engångsplast och förpackningar samt bristande avfallshantering gör att plast många gånger hamnar i naturen istället för att återvinnas. För att kunna lösa problemen och minska plastskräp i naturen behöver vi förstå mer om var, när och varför plast hamnar där. Det vet vi inte idag!

Genom ett rikstäckande medborgarforskningsprojekt, där deltagarna samlar in och analyserar plastskräp, kommer vi tillsammans med en forskare göra en vetenskaplig studie av omfattningen av plast i svensk natur. Hur mycket plast finns det i naturen? Vilket typ av plast är det och hur varierar det mellan olika platser och naturtyper? Det är några av de frågor vi vill besvara. Tillsammans kan vi samla in mer data än vad som tidigare varit möjligt, eller vad en enskild forskare skulle klara av.

Så går det till

Plastexperimentet är uppdelat i två delar, en insamlingsdel för alla och en frivillig analysdel för äldre skolungdomar. Under insamlingsdelen kommer deltagarna bidra till en kartläggning av plastskräp i svensk natur. Deltagarna väljer en av sex naturtyper och samlar plastskräp längs en 100 meter lång sträcka. Det samlade skräpet vägs och sorteras i olika plastkategorier (t.ex. engångsbestick, sugrör och plastpåsar). Resultaten rapporteras sedan in via ett digitalt verktyg.

Efter insamling finns möjlighet att göra en bestämning av plasten för äldre skolelever i den frivilliga analysdelen. Detta görs med hjälp av en bestämningsnyckel där man testar plastens egenskaper i t.ex. vatten, i olja och under förbränning. Utfallet av testerna genererar genom nyckeln en bestämning av plast (polymertyp). Analysdelen passar bäst från årskurs 7 och uppåt. Läs mer här.

Plastexperimentet sker under två perioder 2022:

När: Under september månad i samband med ForskarFredag 2022 fram till 14 okt. och tidigare i våras under Skräpplockardagarna.
Var: Hela Sverige
Populärvetenskaplig rapport: Våren 2023
Vem kan delta: ALLA är välkomna att vara med.
Skolklasser är en viktig målgrupper då de kan göra en laborativ analysdel t.ex. som en del i kemi-, biologi- och geografiundervisningen.
Hur: Anmäl er här så skickar vi ut instruktioner och påminnelser via mejl.

Plastexperimentets ansvariga forskare Bethanie Carney Almroth vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg.

Vetenskapligt ansvarig för Plastexperimentet är professor Bethanie Carney Almroth, forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi på Göteborgs universitet. Bethanies forskning handlar om miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalier, framför allt hur det påverkar fisk.

Läs en intervju med forskaren Bethanie här.

Projektet bygger på det danska massexperimentet plastforurening och är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent.

Se inslag om Plastexperimentet i Nyhetsmorgon nedan:

https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/skolklasser-samlar-plast-till-forskning/13782895

I september drar ett plastexperiment igång som går ut på att alla som vill hjälper till att samla in så mycket plast som möjligt från naturen för att hjälpa forskare. Experimentet arrangeras av Vetenskap och Allmänhet, Håll Sverige Rent och Bethanie Carney Almroth som är professor i miljövetenskap. Lukas Florin som var med i pilotförsöket i våras berättar att det var värre än han hade föreställt sig och att majoriteten av plasten som hittades var godispapper. Fimpar och matförpackningar var också vanligt att de hittade under projektet.

Plastexperimentet finansieras delvis av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa (GA No:101061464) via European Researchers’ Night och Formas kommunikationsutlysning.


Senaste om Plastexperimentet

Plastexperimentdeltagare: Fråga Bethanie!

Dyker det upp funderingar när ni samlar in och sorterar plasten i ForskarFredags massexperiment Plastexperimentet? (mer…) Läs mer

Skapad:

2022-09-01 |

Uppdaterad:

2022-09-02 |

Kategorier:

Nyheter, Plastexperimentet

Hela Sverige bjuds in att forska om plastskräp

Under september pågår ett forskningsprojekt runt om i hela Sverige. Skräp samlas in och dokumenteras av skolklasser, föreningar och andra intresserade för att öka kunskapen om varför plastskräp hamnar i… Läs mer

Skapad:

2022-08-30 |

Uppdaterad:

2022-08-30 |

Kategorier:

Plastexperimentet, Pressmeddelande

6 000 skolelever i startgroparna att medborgarforska för miljön!

Plastskräp i haven får stora konsekvenser för människor, växter och djur, men det är ett problem som börjar på land. I Plastexperimentet har elever över hela Sverige anmält intresse för att vara… Läs mer

Skapad:

2022-04-21 |

Uppdaterad:

2022-06-16 |

Kategorier:

Plastexperimentet, Pressmeddelande
Läs alla inlägg

Var med och medborgarforska för miljön!

Det går att anmäla sig och delta i Plastexperimentet fram till 14 oktober!


Gå med i vår Facebook-grupp för att hålla dig uppdaterad om Plastexperimentet

Praktiska instruktioner hittar ni här.
Bakgrundsinformation och fakta om plast och Plastexperimentet hittar ni här.

Länkar till övriga hjälpdokument


Lärarhandledning
Mer material för pedagoger och skolor:
PLASTEXPERIMENTET PÅ SKRÄPLABBET

Kontakt

ForskarFredags Massexperiment

[email protected]