Varje höst sedan 2009 har tusentals svenska elever i alla åldrar och allmänheten hjälpt forskare att ta fram ny kunskap i ForskarFredags massexperiment.
Som en del av ForskarFredag samordnar Vetenskap & Allmänhet, VA varje år medborgarforskningsprojektet Massexperimentet där skolklasser, föreningar och privatpersoner bjuds in att delta i riktig forskning i samarbete med forskare. Tack vare dig som deltar kan forskarna samla in stora mängder data över hela Sverige.
Det första massexperimentet hölls 2009 och handlade om luftkvaliteten i svenska klassrum. Experimenten har sedan dess täckt in ett stort antal forskningsområden. (Se menyn för mer information om tidigare års massexperiment.)
Under 2022 och 2023 gick det att vara med i Plastexperimentet. I medborgarforskningsprojektet bidrog deltagarna till en kartläggning av plastskräp i svensk natur. Plastexperimentet var ett samarbete mellan ForskarFredag och Håll Sverige Rent.
2024 går det att delta i Vad säger skolans väggar.
Massexperimenten är ett exempel på medborgarforskning – citizen science – ett snabbt växande fenomen där icke-forskare deltar i forskning i samarbete med professionella forskare.
Genom massexperimentet vill vi:
- Ge elever och intresserad allmänhet möjlighet att delta i riktig forskning, där de får en introduktion till vetenskaplig metod och en inblick i forskares systematiska arbetsmetoder och att stimulera ett intresse för forskning.
- Hjälpa forskare att samla in stora mängder data samtidigt som de deltar i dialog med deltagande skolklasser. Ge forskare möjlighet att testa forskningsfrågor genom forskningsmetoden medborgarforskning.
- Ge lärare tillgång till forskningsbaserat material och metoder att integrera i undervisningen.
- Hjälpa ForskarFredags arrangörer att få uppmärksamhet i media, att nå potentiella besökare och att stimulera allmänhetens intresse och förståelse för forskning och vetenskap.
Vetenskap & Allmänhet gör en årlig utlysning för att få in förslag till massexperiment, och hjälper sedan forskarna att utforma ett experiment där elever kan hjälpa till i forskningen med handledning av sina lärare.
Många aspekter beaktas i valet av experiment, såsom genomförbarhet (med avseende på datakvalitet, om det är möjligt för elever i olika åldersgrupper att utföra arbetsuppgifterna i experimentet, och hur intressant/roligt/lärande det skulle vara för dem), etik- och integritetsfrågor, och att experimentet helst ska röra områden som känns relevanta i elevernas vardagliga liv.
Instruktioner med bakgrundsmaterial tas fram av Vetenskap & Allmänhet och forskarna gemensamt. I många fall kan eleverna och lärarna även ha dialog med Vetenskap & Allmänhet och forskarna under massexperimentet gång via sociala media.
Vill du ha information om våra kommande massexperiment?
Anmäl din mejladress för att få uppdateringar om våra massexperiment och annat som händer inom ForskarFredag.
Senaste om våra massexperiment
Unikt projekt undersöker vad graffiti i skolan kan lära oss om demokratin
Skyltar, anslag och konst täcker skolans väggar, men vem riktar de sig till, vem är avsändaren, och hur samspelar budskapen med skolans demokratiska uppdrag? Det ska forskare och elever undersöka… Läs mer
Testa årets massexperiment med dina elever i maj!
Affischer, skyltar, teckningar och graffiti sitter ofta på skolans väggar – men vilka budskap förmedlas egentligen? Vem riktar de sig till och vem är avsändaren? Det kan du och dina… Läs mer
Skapad:
2024-04-15Uppdaterad:
2024-04-15Kategorier:
Massexperiment, Nyheter, Vad säger skolans väggarResultatet är här från Sveriges största plastexperiment
Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av… Läs mer
Fråga forskarna i Plastexperimentet 2023
Plastexperimentet är inne på sin sista insamling, varför är det så viktigt att flera deltar? Varför måste vi väga plasten och sortera det i olika sorter? Träffa forskarna i Plastexperimentet och få… Läs mer