Välkommen till ForskarFredag i Jönköping, Eksjö och Skillingaryd!

Nästa ForskarFredag är den 29 september 2017. Sidan uppdateras under våren.

 

ForskarFredag Jönköping arrangeras av Jönköping University, Region Jönköpings län och länets kommuner.

ForskarFredag är en del av europeiska Researchers’ Night och samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Kontakt:

Maria Nordström, Jönköping University
maria.nordstrom@ju.se
036-10 15 05, 072-587 61 02

Lisa Andersson, Region Jönköpings län, Kommunal utveckling
lisa.andersson@rjl.se
070-819 95 71

Ann-Sofi Kammerlind, Landstinget i Jönköping
ann-sofi.kammerlind@rjl.se


Forskarfredag i Jönköping bjöd på vetenskap med stor bredd

Två barn som mäter ph-värde med stickor och provrör.
Julia och Johannes mäter ph-värden på årets ForskarFredag i Jönköping. Foto: Johan W Avby.

I Jönköpings län pågår forskning med stor bredd. Ett 40-tal forskare bjöd på ett smakprov under ForskarFredag den 30 september, där besökarna kunde komma och gå och välja från en mängd programpunkter under bland annat innovationsfrukost, Science Café och Science After work.

På Jönköping University startade ForskarFredag med en forskarmässa. I Campus arena tog forskare emot gymnasieelever som ville veta mer om allt ifrån fästingar till DNA i jordgubbar eller hur man bygger smart för äldre.

Premiär för After School på Upptech

Upptech deltog för första gången när ForskarFredag genomfördes för femte året i Jönköpings län. Här kan alla från förskoleålder och uppåt pröva på naturvetenskapliga experiment, och denna dag satsade man på ”after school” med experimentstationer. Över 200 barn och föräldrar tog tillfället i akt och kom förbi efter skola och jobb.

Totalt besökte 750 personer årets ForskarFredag.

Läs mer på Region Jönköping läns webbplats.


Hur får man fram en jordgubbes DNA? Vill du pröva?

Den 30 september är det dags för årets Forskarfredag. Många forskare inom Region Jönköpings län berättar om sina spännande arbeten för allmänheten. Självklart får du också chans att själv göra experiment.

På Forskarfredag ska Sara Mernelius och Elisabeth Norén demonstrera genetik. Det handlar om ett experiment som vem som helst kan göra hemma i köket – snabbt och enkelt. Vatten, diskmedel, salt och iskall etanol är de enda ingredienser som behövs för att få fram DNA i en jordgubbe.

– Vi kommer också att berätta hur vi använder DNA i vår forskning. I mitten av 1980-talet kom tekniken för hur man kopierar DNA och sedan har utvecklingen gått rasande fort, säger Sara Mernelius.

Se hur experimentet går till!


Möt Nerrolyn Ramstrand

Nerrolyn Ramstrand är en av få ortopedingenjörer i världen som är disputerad inom ortopedteknik. Till Jönköping University och Hälsohögskolan kom hon 2003 och hon är nu docent och arbetar med att undervisa studenter på ortopedingenjörsprogrammet samt att bedriva forskning inom gåendets biomekanik. Förra året medverkade Nerrolyn på ForskarFredag i Jönköping med sin forskning om varför poliser får ont i ryggen. Hennes ”rumpscanner” var en riktig succé! Det var också en bild på Nerrolyn som kom på andra plats i instagramtävlingen. Nerrolyn deltar även på årets ForskarFredag; på mässan för gymnasieelever i Campus Arena.

I den här filmen visar Nerrolyn varför proteser inte ramlar av.


Småland brinner! En historia om gränskrig, flykt och förödelse

Att se Norra Småland som en hårt drabbad krigszon känns helt omöjligt idag. Men på senhösten 1567 låg brandröken tät när Daniel Rantzaus danska legosoldater plundrade sig fram längs Nissastigen. Gränstrakterna drabbades mycket hårt i Sjuårskriget; förstörelsen och det mänskliga lidandet var närmast ofattbart.

Genom forskningsprojektet Getaryggen börjar vi nu få en bild av vad som egentligen hände under de ödesdigra dagar då våra bygder kom i vägen för en våldsam storkonflikt!

Miliseum i Skillingaryd

På årets ForskarFredag arrangerar Jönköpings läns museum tillsammans med Miliseum i Skillingaryd ett fältbesök i denna tidigare krigszon. Gymnasieelever hälsas välkomna att höra om hur vi i dag lär oss mer om hur det var då.

Arkeolog Claes Pettersson från Länsmuseet är ciceron kl. 10-11.30 och platsen är Miliseum i Skillingaryd. Anmälan för skolklasser: www.ju.se/forskarfredag/anmälan

Muskötkulor av bly, ett hängkors, en bit pansar och en otäck fotangel från det svenska fältlägret 1567. © Jönköpings läns museum
Muskötkulor av bly, ett hängkors, en bit pansar och en otäck fotangel från det svenska fältlägret 1567. Foto: © Jönköpings läns museum

Varför mycket text kan förstöra en powerpointpresentation

Johan Kohlin är universitetsadjunkt i utbildningsvetenskap, med inriktning mot IKT. (Förkortningen IKT står för Informations- och kommunikationsteknik.) Han undervisar bland annat i programmering, marknadsföring i sociala medier, tillgänglighet och presentationsteknik.

I den här filmen förklarar Johan varför det är dumt att ha för mycket text i en powerpointpresentation. Ett tips är att se filmen två gånger – en gång med och en gång utan ljud!


After School på science center Upptech

Barn som gör experiment i labb.
Foto: © Upptech

I samband med årets ForskarFredag blir det After School på Upptech i Jönköping. Barn och familjer är särskilt välkomna till vårt labb för experiment och aktivitetspromenad.

Vi kommer att visa föreställningarna Nobelväskans hemlighet och Hållbar om 30 år.

After School pågår från kl. 15.00 till 18.30. Gratis entré hela dagen.

Välkomna stora som små till ett ovanligt spännande fredagsmys! För mer information hänvisar vi till Upptechs egen hemsida: www.upptech.se