Låna en forskare

Att kunna ”låna en forskare” har länge varit en del av ForskarFredag. Konceptet Låna en forskare går ut på att forskare besöker skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser och berättar om sitt arbete som forskare, utifrån deltagarnas önskemål och förutsättningar.

Genom Låna en forskare kan personer som annars inte brukar möta forskning eller forskare nås. Skolor och arbetsplatser som har ett stort geografiskt avstånd till forskningsinstitut och lärosäten ges också möjlighet till inblick i en forskares vardag genom digitala ”utlåningar”.

Upplägg och fokus för mötet bestäms i samråd mellan forskaren och de som bokar forskaren. För skolor brukar besöken kretsa kring forskaren som person och dennes väg till forskaryrket, medan besök på arbetsplatser ofta handlar mer om forskningen som forskaren bedriver.

Besöken brukar vara mycket uppskattade, både av forskaren som i och med besöket får nya perspektiv på sin forskning, och för mottagarna som får lära sig något nytt under avslappnade och underhållande former.

Under ForskarFredag 2021 besökte forskarna 98 skolklasser runt om i landet, både digitalt och på plats. Vi hoppas på ännu fler spännande möten i år!

Det kommer att gå att låna forskare från måndag till torsdag under ForskarFredag-veckan (vecka 39, 26-29/9). Bokningen öppnar den 15 augusti 2022, då kommer det att gå att se vilka tider forskarna är tillgängliga.

Biodiversitet, livet på landet i Kambodja, jakten efter liv på Mars, virologi och datorstöd för språkinlärning är bara ett axplock av de ämnen forskarna kan prata om i år!

Delta i låna en forskare

Lärare

Är du intresserad av att låna en forskare till din skola? Skriv gärna upp dig på ForskarFredags mejllista, så får du information om ForskarFredag och en påminnelse när bokningsperioden öppnar.

Forskare

Är du forskare och intresserad av att bli utlånad? Anmäl dig här!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?
Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Julia Brink

Tel 073-705 73 21

[email protected]