Låna en forskare

Få en inblick i forskares vardag

Ida Svanedal, forskare på Mittuniversitetet, besökte elever i åk 2 under ForskarFredag 2017. Foto: Mittuniversitetet.

Låna en forskare erbjuder ett enkelt sätt att komma i kontakt med forskare och forskning. Skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser kan låna forskare som gör besök, antingen på plats eller digitalt, och berättar om sitt ämne eller hur det är att arbeta som forskare. En bokningsplattform gör det lätt att hitta forskare utifrån ämne, lediga tider, målgrupp och plats.

Nästa gång det går att låna en forskare blir under ForskarFredag-veckan 2024, den 23-26 september.

Upplägg och fokus för mötet bestäms i samråd mellan forskaren och de som bokar forskaren. För skolor brukar besöken kretsa kring forskaren som person och dennes väg till forskaryrket, medan besök på arbetsplatser ofta handlar mer om forskningen som forskaren bedriver.

Besöken brukar vara mycket uppskattade, både av forskaren som i och med besöket får nya perspektiv på sin forskning, och för mottagarna som får lära sig något nytt under avslappnade och underhållande former.

Låna en forskare har länge varit en del av ForskarFredag, men konceptet har utvecklats under de senaste åren och genomförs nu som ett eget projekt på nationell nivå. Bokningsplattformen som lanserades 2021 har varit ett viktigt steg. Att det även går att boka digitala besök gör att skolor och arbetsplatser även med ett stort geografiskt avstånd till forskningsinstitut och lärosäten kan få en inblick i en forskares vardag.

Under ForskarFredag 2021 besökte forskarna 90 skolklasser runt om i landet, både digitalt och på plats. Under 2022 genomfördes 160 besök på 30 orter i hela Sverige. Under 2023 gick det för första gången att låna forskare under två separata veckor. Totalt 373 skolklasser träffade forskarna under vårens och höstens utlåningsperioder.

Anmäl dig ForskarFredags mejllista om du vill få en påminnelse när bokningen öppnar den 13 augusti 2024.

Externa artiklar

Bli utlånad

Är du forskare och intresserad av att bli utlånad? Du kan lägga in din profil redan nu via detta formulär. (Anmälan är inte bindande) Så kontaktar vi dig merd mer information.

Tidigare medverkande

Se alla forskare som varit med sedan låna en forskare började genomföras på nationell nivå 2021. -> Låna en forskares Hall of fame!

Läs om tidigare forskarlån

Hallå där! Ann-Helen Patomella…

…forskare i vårdvetenskap vid Karolinska Institutet, som ser fram emot att träffa elever både digitalt och på plats under ForskarFredag-veckan. (mer…) Läs mer

Skapad:

2023-09-14 |

Uppdaterad:

2023-09-18 |

Kategorier:

Forskarlån

“Forskarlånen var en vitamininjektion”

Nära 15 000 elever har fått besök av en forskare sedan konceptet låna en forskare började genomföras på nationell nivå 2021. Men vad händer egentligen under möten mellan forskare och… Läs mer

Skapad:

2023-06-29 |

Uppdaterad:

2023-10-03 |

Kategorier:

Forskarlån
Läs alla inlägg

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]