Låna en forskare

Få en inblick i forskares vardag

Ida Svanedal, forskare på Mittuniversitetet, besökte elever i åk 2 under ForskarFredag 2017. Foto: Mittuniversitetet.

Låna en forskare erbjuder ett enkelt sätt att komma i kontakt med forskare och forskning. Två gånger per år kan skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser låna forskare som gör besök, antingen på plats eller digitalt, och berättar om sitt ämne eller hur det är att arbeta som forskare. En bokningsplattform gör det lätt att hitta forskare utifrån ämne, lediga tider, målgrupp och plats.

Upplägg och fokus för mötet bestäms i samråd mellan forskaren och de som bokar forskaren. För skolor brukar besöken kretsa kring forskaren som person och dennes väg till forskaryrket, medan besök på arbetsplatser ofta handlar mer om forskningen som forskaren bedriver.

Besöken brukar vara mycket uppskattade, både av forskaren som i och med besöket får nya perspektiv på sin forskning, och för mottagarna som får lära sig något nytt under avslappnade och underhållande former.

Låna en forskare har länge varit en del av ForskarFredag, men konceptet har utvecklats under de senaste åren och genomförs nu på nationell nivå. Bokningsplattformen som lanserades 2021 har varit ett viktigt steg. Att det även går att boka digitala besök gör att skolor och arbetsplatser även med ett stort geografiskt avstånd till forskningsinstitut och lärosäten kan få en inblick i en forskares vardag.

Under ForskarFredag 2021 besökte forskarna 90 skolklasser runt om i landet, både digitalt och på plats. Under 2022 genomfördes 160 besök på 30 orter i hela Sverige. I år hoppas vi på ännu fler besök!

Under 2023 finns det två tillfällen att boka en forskare:

  • 1. Vecka 16, måndag till fredag den 17-21 april 2023.
  • 2. Vecka 39, måndag till torsdag den 25-28 september 2023 (ForskarFredag-veckan).

Delta i låna en forskare

Lärare och allmänhet

Är du/ni intresserad av att låna en forskare till din skola eller arbetsplats? Skriv gärna upp dig på ForskarFredags mejllista, så får du information om ForskarFredags aktiviteter och en påminnelse när bokningsperioden öppnar.

Är du forskare och intresserad av att bli utlånad? Anmäl dig på länken nedan.

  • Vi tar inte in fler forskare för att lånas ut i april, men det går att anmäla sig till höstens omgång (25-28 september) redan nu.


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag

ForskarFredag arrangeras
den 25-30
september 2023


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE TILL KLASSRUMMET I APRIL

Alla forskare med lediga tider

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

Julia Brink

Tel 073-705 73 21

[email protected]