Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

År 2016 arrangeras aktiviteter på 31 orter i hela Sverige. Lokala arrangörer är till exempel universitet och högskolor, science centers, kommuner, museum, forskningscenter, län och regioner.

Målgruppen är den breda allmänheten, men en särskild inriktning på barn och unga. Besökarna möter forskare och forskning genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra spännande aktiviteter.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

Från och med 2009 anordnas ett årligt massexperiment i anslutning till ForskarFredag och sedan 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del av ForskarFredag på ett antal orter.

Mer information och länkar till andra aktiviteter under Researchers’ Night i Europa finns på EU-kommissionens webbplats Researchers’ Night.

ForskarFredag 2016 och 2017 är en del av EU-initiativet europeiska Researchers’ Night och finansieras av EU-kommissionen genom Marie Sklodowska-Curie actions.

 

ForskarFredag i Sverige 2006-2015 Vetenskap&Allmänhet

 

Kontaktperson:

Lena Söderström, projektledare & kommunikatör Vetenskap & Allmänhet,
koordinerar ForskarFredag i Sverige
08-611 30 47, 070-716 06 44, lena@v-a.se.

 

De två senaste årens slutrapporter: