Välkommen till ForskarFredag i Borås!

Nästa ForskarFredag är den 29 september 2017. Sidan uppdateras under våren.

 

ForskarFredag Borås arrangeras av Högskolan i Borås. 

Frågor eller funderingar?

Kontakta Anna Kjellsson, anna.kjellsson@hb.se, 073-461 20 01

 

Läs mer

Det här gjorde vi ForskarFredag 2015

Det här gjorde vi ForskarFredag 2014


Program ForskarFredag 2016:

Den 30 september är det ForskarFredag. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

Högskolan i Borås kommer i år att arrangera Låna en forskare, Forskar Grand Prix och besök på högskolan.

Forskar Grand Prix

Var med och avgör vem som är bäst i borås på att presentera sin forskning!

Våra forskare tävlar i att presentera sin forskning så spännande, pedagogiskt och fängslande som möjligt på bara 4 minuter. Publiken utser en vinnare tillsammans med en jury. Öppet för alla.

Tid: 30 september, kl. 17:30-19:00

Låna en forskare

Våra forskare lånas ut till skolklasser. De berättar allt om hur det är att arbeta som forskare – ett vanligt men väldigt spännande jobb. De berättar också om sin egen forskning som handlar om allt från gener, återvinning, verktygsbibliotek och vårdmiljö. Forskarna måste bokas i god tid – först till kvarn gäller.

Besök på högskolan

Är du lärare i år 5 eller 6? Då kan du ta med din klass och besöka högskolan och  SmartTextiles under en heldag. Ni får:

– En visning i trikålabbet där ni får se rund- och flatsticksmaskiner, samt en del spännande stickade material som stål och koppar dyneema (världens starkaste fiber). Vi visar också ovanliga stickade produkter som är framtagna på trikåavdelningen.
– Besöka färg-, tryck- och beredningslabbet och där prova att trycka olika mönster på tyg.
– Titta på de senaste innovationerna inom Smart Textiles.
– Kolla in i handelslabbet.


Lyckad Forskarfredag i Borås 2014

”Låna en forskare” och Forskar Grand Prix var de aktiviteter Högskolan i Borås anordnade under ForskarFredag 2014. Sju forskare från högskolan besökte 20 skolklasser i Borås under dagen. Samma kväll tävlade sex forskare i att presentera sin forskning så fängslande, pedagogiskt och inspirerande som möjligt – på bara fyra minuter.

Här kan du läsa nyheter och se filmer från båda aktiviteterna:

Kamran Rousta segrare i Forskar Grand Prix Borås

840 barn fick svar på vad en forskare gör

 


Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter.

2014 arrangeras ForskarFredag den 26 september, med VA som koordinator av de svenska evenemangen.