ForskarFredag Karlstad

Foto: Anna Sigge

Upplev spänningen och lärandet på Karlstads universitet

Aktiviteterna under årets vetenskapsfestival sker under vecka 39, den 25-30 september. Exakta tider kommer du att kunna se i programpunkterna efter sommaren.

På måndagen öppnas dörrarna till RiskLab, en verktygslåda fylld med pedagogiska resurser, metoder och övningar som är utformade för att väcka intresse, förmedla kunskap och främja lärande om klimatrisker. Ta del av spännande aktiviteter såsom:

  • Floodville: Stig in i ett interaktivt översvämningsspel – här har du rollen som en samhällsräddare. Använd modellering och prioritering för att skydda samhällsviktig infrastruktur och rädda ett samhälle från översvämningar. Låt din expertis sätta stopp för rinnande vatten i en fysisk modell!
  • Riskköping: Var med och bygg upp ett hållbart samhälle genom dialog och beslutsfattande. I spelet tar vi itu med samhällsrisker tillsammans och utforskar hur våra val och handlingar påverkar samhällets säkerhet. Det är dags att ta ansvar och skapa en bättre framtid!
  • Rollspel: Träd in i rollen som olika samhällsintressen och agera i en realistisk krissituation. Genom lekfulla interaktioner och samarbete får du en fördjupad förståelse för de utmaningar som uppstår vid kriser. Diskutera och fatta beslut tillsammans med andra samhällsaktörer. Vilka åtgärder krävs för att hantera situationen?

På fredagen välkomnar vi skolklasser från olika årskurser till spännande föreläsningar av våra framstående forskare. Lyssna till fascinerande berättelser som ”Biobränslepellets räddar liv i Zambia!” eller ”Celler – kroppens små pusselbitar”. Dessutom får eleverna delta i interaktiva aktiviteter på RiskLab och själva vara aktiva i sin inlärning.

På lördagen bjuder vi in allmänheten att delta i ”Riskvandring i Karlstad – från kris till hållbarhet.” Promenaden ger dig kunskap om hur Karlstad fungerar. Utforska mötet mellan älven och sjön, upptäck stadsbyggnadens hemligheter och lär dig om vår historia. Dessutom får du insikt i hur vi påverkas av värmeböljor, framtida klimatrisker, nybyggnation och klimatanpassning – en möjlighet att ta del av Karlstads resa mot en hållbar framtid!

Kontakt

Åsa Bongnell Höjer
[email protected]

Karlstads universitet

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]