Under ForskarFredag har du möjlighet att möta forskare. Ta chansen att få träffa Högskolan Västs forskare på oväntade, inspirerande och nya sätt.

Nästa ForskarFredag är den 29 september 2017. Här kan du läsa mer om högskolans forskning. Sidan uppdateras löpande under våren.

Program ForskarFredag 2017

Låna en forskare

Högskolan Väst lånar ut forskare till grundskoleklasser i årskurs 3-9 i närregionen. Forskaren berättar hur det är att forska, varför man vill forska, vad som locker med yrket och lite om sin forskning. Eleverna får möjlighet att ställa frågor. Det finns möjlighet att boka en forskare för besök med start v 39 (25 sept)  och fem veckor framåt, t o m v 43. Ett besök tar ungefär 30-40 minuter.

Målgrupp: Grundskoleelever i årskurs 3-9
Plats: På respektive anmäld skola
Är du som lärare intresserad av att Låna en forskare – fyll i intresseanmälan här senast den 18 augusti. Vi försöker i möjligaste mån uppfylla önskemålen och tar kontakt med aktuell lärare i slutet av augusti för att planera detta i detalj.
OBS! ”Utlåning” sker i mån av tillgängliga forskare och vi kan inte garantera alla intresserade ett besök.

 

ForskarQuiz med after work

Hur vet man egentligen vad som är sant eller falskt? Vi lever i tider av diskussioner kring alternativa fakta och huruvida informationsflöden i sociala medier är underbyggda eller inte. Vi arrangerar därför ett ForskarQuiz där vi låter vetenskap och ”sanning” stå i fokus. Det blir plats för diskussion, publikfrågor och genom mobiletelefon och en mentimeter får du i publiken möjlighet att medverka och svara på ett antal kluriga frågor. Sedan låter vi några av högskolans forskare komma med ”svaren” – vad visar forskningen egentligen?
Det blir levande musik och vi bjuder på enklare förtäring. Möjlighet att köpa egen dryck finns.
Målgrupp: Samarbetspartners, allmänheten, högskolans studenter och personal – kort sagt: alla är välkomna!
Tid: Kl 16 – ca 17.30. After worken håller öppet längre för den som önskar stanna.
Plats: Entré AIL, Högskolan Väst
Anmälan: Anmäl dig till ForskarQuiz via formuläret här senast den 24 september.

Podcast med Morgan Larsson från ForskarFredag 2016

Fortfarande lika aktuell – välkommen att ta del av vår ForskarFredagpod från förra året!
Där möter du några av våra forskare som samtalar med radioprofilen Morgan Larsson om sin forskning.

Vad forskar de om? Varför då? Hur nördiga är de egentligen?

ForskarFredag Trollhättan arrangeras av Högskolan Väst

Frågor eller funderingar?

Kontakta Maria Derner
Tel: 0520-22 30 70
e-post: maria.derner@hv.se


Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter.

2014 arrangeras ForskarFredag den 26 september, med VA som koordinator av de svenska evenemangen.