Under ForskarFredag har du möjlighet att möta forskare. Ta chansen att få träffa Högskolan Västs forskare på oväntade, inspirerande och nya sätt.
Här kan du läsa mer om högskolans forskning.

Nästa ForskarFredag är den 29 september 2017. Sidan uppdateras under våren.

ForskarFredag Trollhättan arrangeras av Högskolan Väst. 

Frågor eller funderingar?

Kontakta Maria Derner
Tel: 0520-22 30 70
e-post: maria.derner@hv.se


Program ForskarFredag 2016:

Låna en forskare
Högskolan Väst lånar ut forskare till grundskoleklasser i årskurs 3-9 i Trollhättan. Forskaren berättar hur det är att forska – ett vanligt men väldigt spännande jobb. Eleverna får ställa frågor. Det finns möjlighet att boka en forskare mellan den 27, 28 och 29 september. Varje pass tar ungefär en halvtimma.
Målgrupp: Grundskoleelever i årskurs 3-9
Plats: På respective anmäld skola
OBS! Fullbokat!

Fika med Forskare – kl 10-11
Fika med Forskare är en mötesplats för alla som är nyfikna på forskning. Den medverkande forskaren eller forskarna gör en kort inledning och sedan lämnas ordet fritt så att alla som vill får möjlighet att delta. Grundtanken är att det är deltagarnas frågor och synpunkter som styr samtalet. Denna gång berättar professor Per Sunnerhagen om Tomas Lindahls forskning och arbete för vilket han fick Nobelpriset i kemi 2015 som en av tre pristagare.
Samarrangeras med Folkuniversitetet i Trollhättan.
Målgrupp: Alla är varmt välkomna!
Plats: Folkuniversitetet, Folkets Hus, Trollhättan
Läs mer och anmäl dig här

Produktionstekniskt Centrum, PTC – förmiddag
PTC på Innovatum i Trollhättan tar på förmiddagen den 30 september emot gymnasieelever från Uddevalla, Vänersborg och Lysekil på en rundvandring. Produktionstekniskt Centrum är Sveriges bäst utrustade produktionstekniska laboratorium. Det är en arena för utveckling av kunskap och kompetens grundad av Högskolan Väst, Innovatum AB, Saab Automobile AB och Volvo Aero Corporation. Här finns ett produktionstekniskt laboratorium av världsklass.
Målgrupp: Gymnasieelever
Plats: PTC, Innovatum, Trollhättan
OBS! Fullsatt!

Forskarsnack – tyck och tryck! kl 13-14.30
I Forskarsnack – tyck och tryck! får du möta några av högskolans forskare som berättar om sin forskning. Det blir plats för diskussion, publikfrågor och frågor till publiken. Genom mobiletelefonen och en mentimeter får du i publiken möjlighet att ge din syn på spännande frågor inom teknik, robotar och vård. Resultaten av allas tyckande och tryckande ses live i form av staplar som växer fram. Forskarsnacket inramas av levande musik med högskolans eget rockband, The Gully.
Målgrupp: Gymnasieelever, högskolans studenter och personal.
Plats: Entré AIL, Högskolan Väst
OBS! Fullsatt!

Forskning à la Skavlan – kl 16-18
Ett lite annorlunda forskarsnack i ett ”Skavlanliknande” format. Morgan Larsson, välkänd radioprofil och författare, ställer nyfikna frågor och lotsar publiken igenom ett lättsamt samtal med några av högskolans forskare. Samtalet kretsar kring digitaliseringen av samhället. Hur påverkas vi människor av att nästa allt numera sker på nätet? Vad sker med våra barn? Vad händer med skolarbetet? Många frågor som kanske får ett svar av våra duktiga och insatta forskare.
Forskning à la Skavlan är ett samarrangemang mellan Högskolan Väst och Folkuniversitetet.
Målgrupp: Högskolans samarbetspartners, studenter och personal samt allmänheten.
Plats: Entré AIL, Högskolan Väst
OBS! Anmälan krävs! Till anmälningsformulär

Podcast med Morgan Larsson
Har du svårt att hålla dig till 30 september –  välkommen att redan nu ta del av vår ForskarFredagPod! Där möter du några av våra forskare som samtalar med radioprofilen Morgan Larsson om sin forskning.  Varför forskar de och hur nördiga är de egentligen? Vi släpper ett avsnitt per månad fram till september – så håll utkik!


Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter.

2014 arrangeras ForskarFredag den 26 september, med VA som koordinator av de svenska evenemangen.