Så lånar du en forskare

I höst går det att låna forskare måndag till torsdag under ForskarFredag-veckan (v 39, 25-28 september). Bokningen stängde den 21 september. Anmäl dig ForskarFredags mejllista om du vill information när nästa års utlåningsperiod öppnar.

Nedan finns information om hur bokningsverktyget fungerar – och några tips inför besöket!

bokningssidan ser du alla forskare som har lediga tider just när du tittar. Det betyder att de forskare som ännu inte lagt in lediga tider, eller blivit fullbokade, inte syns. Vill du se även dessa bockar du för rutan ”Visa även forskare utan tillgängliga tider”. Bokningen stänger den 21 september.

I höstens omgång deltar drygt 70 forskare från olika lärosäten och forskningsinstitut runt om i Sverige. För att begränsa urvalet utifrån ämne, ort, målgrupp, språk (sve/eng) och dag finns rullister. För att välja mellan onlinebesök eller på plats finns rutor att kryssa i.

Det går att välja flera alternativ i rullisterna. Dessa blir då vitmarkerade. Avmarkera genom att klicka på det vitmarkerade ordet igen, till exempel om sökningen blev för snäv. Sökningen nollställs när du väljer att gå in på en forskares personliga sida.

Ämnena i sökverktyget är en grov indelning utifrån ämnen på gymnasienivå. På forskarnas profilsidor kan du läsa mer ingående om vad de forskar om.

Det finns forskare som kan besöka orterna i listan. Får du ingen träff är forskaren redan fullbokad eller har inte kunnat lägga in sina tider ännu.

Inne på forskarnas profilsidor ser du mer exakt vilka dagar och tider de är tillgängliga. Klicka på den tid som passar och gå vidare i bokningen genom att trycka på BEKRÄFTA.

I nästa steg fyller du i dina uppgifter och önskar om besöket ska vara digitalt eller på plats. En del forskare kan tänka sig båda sortens besök, andra antingen på plats eller digitala besök. Utgå från önskemålen forskaren skrivit på sin informationssida.

Klicka på BOKA för att skicka en förfrågan till den forskare som du och din klass vill låna.

När du bokat får du ett bekräftelsemeddelande direkt på sidan.

Ett meddelande skickas även till den epostadress du angett. Forskaren behöver fortfarande bekräfta din bokning innan den går igenom.

Det kan ta ett par dagar innan du får svar. Ibland får forskaren förfrågningar som krockar med varandra tids- och platsmässigt, och behöver tacka nej. När bokningen bekräftas (eller avbokas) får du ett nytt mejl.

När bokningen bekräftats av forskaren har ni direktkontakt med varandra och kan diskutera upplägget för besöket. Observera att mejladressen står i texten, det går inte att svara med vändande mejl.

Tips!

Ha en dialog med forskaren innan besöket, via mejl, samtal eller digitalt möte, där ni diskuterar gruppens kunskapsnivå och hur ni tänker er lånet. Tidigare medverkande har också uppskattat få några frågor från eleverna i förväg, både för att få insyn i vad eleverna är intresserade av och för att göra dem engagerade i mötet.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]