Vad är vetenskap?

Skapad:

2017-09-25

Senast uppdaterad:

2022-08-19

Vad är vetenskap? Det är titeln på Vetenskap & Allmänhets projekt som med animerade filmklipp vill berätta för barn och unga om vad forskning egentligen är.

Vetenskap och teknik påverkar en allt större del av vår vardag. Vi behöver alla en baskunskap om vad vetenskap är för att kunna förstå forskningsrelaterade frågor och vetenskapliga argument. Det kan handla om att förhålla sig till nyheter och att kunna ta välgrundade beslut, till exempel i frågor om hälsa och miljö.

Syftet med projektet Vad är vetenskap är att öka allmänhetens, särskilt ungas, vetenskapliga förståelse och förmåga genom en serie korta filmklipp.

Vetenskapligt torn

Projektet vill stimulera barns och ungdomars förmåga att värdera information om forskning och vetenskap. Visionen är att bidra till att unga har de färdigheter som behövs för att utforska, förstå och förändra sin omvärld.

Filmen berättar om vetenskap som ett torn, där nya byggstenar ställs på gamla, och där vetenskaplig kunskap behöver prövas och undersökas för att ge en stabil konstruktion.

– Filmklippen ska bidra till en intuitiv förståelse för vetenskap och forskning. Det ska vara lättsamt och enkelt att förstå, utan att för den skull göra avkall på vetenskaplig förankring. Smart, skärpt, skoj är våra ledord, säger Fredrik Brounéus, projektledare på Vetenskap & Allmänhet.

Diskussionsunderlag för lärare

Arbetet fortgår nu med att knyta fler samarbetspartners till projektet och att ta fram fler filmer, till exempel om vetenskapens historia, hur man blir forskare, olika vetenskapsområden och olika typer av studier, forskningsfinansiering, statistik och hur publiceringsprocessen går till. Tanken är att lärare även ska kunna använda klippen som diskussionsunderlag i sin undervisning.

Vill du veta mer om projektet eller är intresserad av att medverka? Kontakta oss.

Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Kommentarer om “Vad är vetenskap?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *