Välkommen till ForskarFredag på Högskolan i Skövde!

Nästa ForskarFredag är den 29 september 2017. Sidan uppdateras under våren.

 

ForskarFredag Skövde arrangeras av Högskolan i Skövde

Kontakt:

Maria Kvarnmarker, Kommunikatör
Avdelningen för samverkan och kommunikation
Maria.Kvarnmarker@his.se
Telefon: 0500-448505

 


Program ForskarFredag 2016:

 

Aktiviteter

På Science Fair presenterar Högskolan i år en rad olika aktiviteter, här är ett axplock:

Självlysande bananflugor och din genetiska profil
Inom området biomedicin och molekylärbiologi kommer vi att visa upp den laborativa verksamheten där du som besökare bland annat kan få studera självlysande bananflugor, levandes cancerceller, extrahera DNA från bananer samt studera din genetiska profil utifrån saliv.

Hur mäter man känslor?

Inom området kognitiv neurovetenskap kommer vi att visa hur man kan mäta olika känslotillstånd, såsom rädsla, avsky, glädje och ilska, med hjälp av ett instrument som mäter så kallad hudkonduktans, eller mikrosvettningar på fingertopparna.

Fysiken i vardagen

I området fysik kommer vi att med hjälp av vanliga prylar att demonstrera vardagliga fysikaliska principer på ett intressant, roande och lärorikt sätt och på så sätt hoppas man kunna ge en djupare förståelse av hur vår omvärld fungerar.

 

Var och när?

Tid: 9.00-12.00
Plats: Högskolan i Skövde, huvudentré hus G.

Läs mer på Högskolan i Skövdes hemsida!


Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.