Vid Vetenskapens Hus och AlbaNova universitetscentrum möter du i år ett brett utbud av spännande forskarpresentationer, shower, dialoger och en häftig utställning med massor av prova-på-experiment.

Möt forskare från KTH, Stockholms universitetet och Karolinska institutet – utmana din bild av vem som kan arbeta med forskning. Precis som tidigare år avgörs även under eftermiddagen Stockholms delfinal i den rikstäckande tävlingen Forskar Grand Prix. Vem är bäst i länet på att presentera sin forskning på bara 4 minuter? Du är med och bestämmer!

ForskarFredag i Stockholm firas den 29 september 2017 och vänder sig framförallt till skolungdom i högstadiet och gymnasiet, men alla intresserade är välkomna! Mer information om programmet kommer i juni. Anmälan öppnar i augusti.

Teckningstävling

Vill du att ditt bidrag i teckningstävlingen ska ställas ut i Vetenskapens Hus och AlbaNova universitetscenter under ForskarFredag?

Skicka ditt bidrag till:
Att: Elin Ottergren
Vetenskapens Hus
AlbaNova universitetscentrum
106 91 Stockholm

Senast den 27:e september måste ditt bidrag vara oss tillhanda.

Barnen är framtidens forskare. Men hur ser de sig själva i forskarrollen? Vad skulle de vilja forska om? Nu bjuder vi in elever i hela Sverige till en teckningstävling där det gäller att rita sig själv som forskare!

Teckningstävlingen är en rolig och enkel aktivitet för att inleda ett samtal i klassrummet om forskning, vetenskap och vad forskare gör. Tävlingen riktar sig till elever i årskurs F-6.

Vill du ha information om när anmälan öppnar? Anmäl dig till vårt nyhetsutskick!

ForskarFredag i Stockholm arrangeras av Vetenskapens Hus. Medarrangörer är KTH, Stockholms universitet och Karolinska institutet

 

Frågor eller funderingar?

Kontakta Marcus Angelin, projektledare ForskarFredag Stockholm

marcus.angelin@vetenskapenshus.se, 08-790 98 18

 

Frågor om press och marknadsföring besvaras av:

Elin Ottergren, pressansvarig ForskarFredag Stockholm

elin.ottergren@vetenskapenshus.se, 08-790 98 45


Teckningstävling i Stockholm

Vill du att ditt bidrag i teckningstävlingen ska ställas ut i Vetenskapens Hus och AlbaNova universitetscenter under ForskarFredag?

Skicka ditt bidrag till:
Att: Elin Ottergren
Vetenskapens Hus
AlbaNova universitetscentrum
106 91 Stockholm

Senast den 27:e september måste ditt bidrag vara oss tillhanda.

Barnen är framtidens forskare. Men hur ser de sig själva i forskarrollen? Vad skulle de vilja forska om? Nu bjuder vi in elever i hela Sverige till en teckningstävling där det gäller att rita sig själv som forskare!

Teckningstävlingen är en rolig och enkel aktivitet för att inleda ett samtal i klassrummet om forskning, vetenskap och vad forskare gör. Tävlingen riktar sig till elever i årskurs F-6.


Tack för lyckad fredag!

Vi vill rikta ett stort tack till alla elever, lärare och andra intresserade som firade ForskarFredag med oss i förra veckan. Tack också alla forskare och studenter som var med och visade upp spännande forskning!

fgpvinnaresthlm

Sedan vill vi gratulera till David Jess-Unnersjö från KTH som vann Stockholms delfinal i Forskar Grand Prix med en presentation som förklarade hur man kan göra njuren genomskinlig. Lycka till i finalen!

Jag forskar om njuren med hjälp av ljusmikroskopi. Min forskargrupp tittar på cellens fysik och min forskning hittills är till stor del inriktad på att ta fram tekniker för att förbereda vävnad för mikroskopi. 

Ett av de största problemen när man ska studera vävnad med ljusmikroskopi är att vävnaden har en begränsad transperens (genomskinlighet). Av denna anledning är det svårt att ta sig in djupt i vävnaden och studera större prover som hela organ. Davids presentation beskrev hur man med kemiska metoder kan öka vävnadens transperens, och på så sätt studera stora vävnadsbitar i 3 dimensioner.


Vi ses på fredag!

Den 30 september är det dags för en av årets höjdpunkter och förberedelserna pågår för fullt här i Stockholm. 

– Som vanligt väntar vi oss att fylla Debaser och Medborgarplatsen, men vi har också aktiviteter på Vetenskapen Hus, i SciLife Lab och på AlbaNova Universitetscentrum i år, berättar Marcus Angelin, projektledare för ForskarFredag i Stockholm

Nu är de bokningsbara aktiviteterna som vänder sig till skolor är i stort sett fullbokade, endast några enstaka platser återstår.
Men utställningen är öppen för alla intresserade och kräver ingen förhandsbokning.

Kontakta Marcus Angelin på 08-790 98 18 vid förfrågningar.
Beskrivning av aktiviteterna hittar du i programmet.
Läs mer i utställningen i vår utställningskarta.

Vi ses på fredag!

FFikon


En rörlig morgonföreläsning på Friskis&Svettis. 

2016-03-22 Anna Krook - Professor  Institutionen för fysiologi och farmakologi (FYFA), C3
Anna Krook – Professor
Institutionen för fysiologi och farmakologi (FYFA), C3

 

Anna Krook kommer att hålla en ”rörlig morgonföreläsning” på temat träning som medicin och hur din träning kan påverka ditt DNA. Föreläsningen är öppen för alla och gratis, till anmälan.

”Jag är forskare inom diabetes verksam på Karolinska Institutet i Solna.
Min forskning syftar till att förstå vad det är som händer inne i muskeln när vi tränar – och om vi kan förstå detta på en molekylär nivå, använda denna kunskap till att hjälpa personer med typ 2 diabetes.
ForskarFredag kommer att handla om träning som medicin och om hur träning kan påverka ditt DNA. Och kanske kommer vi att påverka just din sockermetabolism under föreläsningen med!”
Var: F&S Hagastan, Gävlegatan 22
När: Fredag 30 september kl 08.30-09.30
För vem: Friskis&Svettis medlemmar och alla andra som vill veta mer om träning och hur kroppen fungerar.
Kostnad: Gratis för alla!
Läs mer om ForskarFredag här.
Läs mer om Anna Krook här.

Anmäl intresse för ForskarFredag i Stockholm 2016

Nu är det dags igen! Planeringen för en av årets roligaste händelser är i full gång och redan nu kan du som är lärare i åk 9 och gymnasiet anmäla ditt intresse för ForskarFredag den 30 september.

FFbild copy

Den fjärde fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Intresseanmälan

Bokning och anmälan sker senare, men redan nu kan du anmäla ditt intresse så får du  information om när programmet är klart och anmälan öppnar.

Du skickar din intresseanmälan till marcus.angelin@vetenskapenshus.se

Skriv ”Intresseanmälan FF2016” i ämnesraden.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter. 2016 arrangeras ForskarFredag i Stockholm av Vetenskapens Hus i samarbete med KTH, Karolinska institutet, Stockholms universitet och Stockholms stad.


Nedräkningen har börjat!

FFbild

Här i Stockholm är vi nu redo – de allra sista förberedelserna inför nästa vecka pågår för fullt. Föredrag, forskardialoger och inte minst Forskar Grand Prix – alla de olika aktiviteterna är nu fullbokade och vi hälsar elever och lärare varmt välkomna till en händelserik och spännande dag.

Självklart hälsar vi även alla övriga intresserade välkomna att ta del av den omfattande utställningen – både ute på torget och inne på Debaser Medis.

Väl mött på ForskarFredag!