Hallå där! Ann-Helen Patomella…

Skapad:

2023-09-14

Senast uppdaterad:

2023-09-18

…forskare i vårdvetenskap vid Karolinska Institutet, som ser fram emot att träffa elever både digitalt och på plats under ForskarFredag-veckan.

Ann-Helen Patomella deltar både i låna en forskare och, under ForskarFredag i Stockholm, i aktiviteterna på Vetenskapens Hus. Foto: Privat

Berätta om din forskning!
– Jag jobbar med att förebygga ohälsa hos äldre, till exempel att förebygga stroke. Det handlar både om kost och aktivitet, men framför allt att bryta ohälsosamma vanor, som stillasittande. Aktiviteten ska vara aktiverande och engagerande. Vi brukar utgå ifrån vardagsaktiviteter – något man verkligen tycker om. Promenader är vanligt, vi brukar tipsa om att sätta i hörlurarna och lyssna på podd eller radio om man har svårt att komma ut. Jag vill prata med unga under ForskarFredag för att den här problematiken finns hos alla.

Är stillasittande ett problem bland unga?
– Det är ett enormt problem! Endast två av tio barn mellan 4-17 år uppfyller Folkhälsomyndighetens och WHO:s rekommendationer om en timmes fysisk aktivitet om dagen. Tonårstjejer är minst aktiva. Det gäller att tidigt skapa goda vanor med rörelse som man sedan kan ta med sig senare i livet.

Berätta, hur ser din ForskarFredag-vecka ut?
– Jag ska träffa fyra klasser i årskurs fyra till nio genom Låna en forskare, både på plats  och digitalt. Bland annat ett besök på en skola på Ekerö, och så ska jag träffa en klass på Åland – men det blir digitalt. Under fredagen kommer jag vara med på det stora evenemanget på AlbaNova Universitetscentrum i Stockholm och träffa elever där. Det ska bli kul!

Vad hoppas du att eleverna kommer få ut av ert möte?
– Jag hoppas att de blir nyfikna på vårdyrken. Det är vår framtid, vi behöver unga inom vården. Vi har ett nytt vårdlandskap med digitalisering och fler äldre. Vi behöver utveckla vården så att den arbetar mer förebyggande, proaktivt. Jag hoppas också på att de ska fundera på hälsa och utgå från sig själva och sin familj, om hur man kan bli mer aktiv.

– Jag vill säga till ungdomarna att jag har världens bästa jobb som får vara nyfiken och forska om dagarna! Det är ju också vad de gör varje dag, lär sig nya saker – det kan de fortsätta göra. Det är lyxigt att få jobba som forskare och få använda sin nyfikenhet till att skapa förbättringar. Och unga är nyfikna, det har jag märkt när jag har besökt min sons klass och pratat om vad jag jobbar med. Jag ser jättemycket fram emot att höra deras frågor. Vi vuxna krånglar ofta till det, men så kommer unga med de här otroligt smarta frågorna.

Vad tror du att du kommer få för frågor?
– Kanske kommer de fråga väldigt konkret: ”Vad gör du på jobbet?”
Det är jättebra, då börjar man själv fundera: Vad gör jag egentligen? Och vad skulle jag vilja göra mer av?

Vad tror du att du själv kommer få ut av mötet med eleverna?
– Jag är nyfiken på att höra vad de tänker när jag berättar. Jag vill höra vad de tycker om att göra som bidrar till hälsa. Jag är förälder och tjatar mycket på barnen om att lämna skärmen. Men vad tänker de? Vad skulle kunna få dem att lämna skärmen? Eller är det skärmen som kan bidra till aktivitet?

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *