Tusentals frivilliga hjälper forskare kartlägga plast i naturen

Pressmeddelande 20230901

Skapad:

2023-09-01

Senast uppdaterad:

2023-09-07

Nu under hösten hjälper 2 000 skolelever och andra intresserade över hela Sverige forskare att öka kunskapen om hur plast hamnar i naturen. Idag börjar den sista insamlingsperioden i Plastexperimentet – ett medborgarforskningsprojekt där alla som vill kan vara med och kartlägga skräp.

Foto: Mikael Drackner / Håll Sverige Rent

Många känner idag en oro över miljöhot och att det är mycket i samhället som går åt fel håll. Genom medborgarforskning kan individen vara en del av lösningen genom att hjälpa forskare att få ny kunskap och förståelse för de utmaningar vi står inför.

Plastexperimentet är ett tvåårigt projekt och hittills har 5 000 skolelever, föreningsaktiva och andra intresserade över hela Sverige samlat in, kategoriserat och vägt plastskräp i svensk natur. Över 45 000 plastföremål har samlats in, men mer data behövs. 

– Vi behöver veta varför plasten hamnar i naturen; var i kedjan det brister. Med bättre kunskap kan vi hitta bättre lösningar och påverka beslut i samhället. Alla behövs och alla kan bidra! Vi ser gärna fler deltagare, gärna i norra Sverige och på landsbygden, säger Bethanie Carney Almroth.

Förra årets insamling tyder på att cigarettfimpar och förpackningar från mat och dryck är det plastskräp som allra oftast hamnar i naturen. Mest skräp hittades på badplatser och stränder. Nu startar den sista insamlingsperioden – kommer det se likadant ut i år? 

Deltagarnas syn på nedskräpning studeras

Som en del av projektet ingår även en studie om skolelevernas syn på nedskräpning och hur de påverkas av att delta i projektet.

– Att förstå beteenden är en central del när samhället ska ställas om i en mer hållbar riktning. Vi behöver mer kunskap om vad som driver eller hindrar människor att minska sin nedskräpning, liksom vilka åtgärder som är effektivast för att påverka beteenden, säger Magnus Bergquist, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, som leder beteendestudien.

Mer information om projektet och anmälan: www.plastexperimentet.se

Fakta om Plastexperimentet

Plastexperimentet är ett samarbete mellan stiftelsen Håll Sverige Rent, föreningen Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet. Höstens insamling mellan 1 september–13 oktober är en del av den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag, som är en del av European Researchers’ Night.

Projektet genomförs med stöd från forskningsrådet Formas och EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa.

Vetenskapligt ansvariga för Plastexperimentet är professor Bethanie Carney Almroth, forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi, forskningsassistent Emil Larsson och forskaren Magnus Bergquist vid Psykologiska institutionen, samtliga vid Göteborgs universitet.


Pressbilder

https://www.flickr.com/photos/vetenskapoallm/albums/72177720296847881

Kontaktpersoner

Julia Brink, projektledare, Vetenskap & Allmänhet, [email protected],
tel 070-255 38 91.

Bethanie Carney Almroth, professor, Göteborgs universitet, [email protected], tel 031-786 36 73.

Magnus Bergquist, docent, Göteborgs universitet, [email protected],
tel 031-786 16 53.

Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent, [email protected],
tel 076-941 01 89.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *