Resultat

Plastexperimentet 2022-2023

Stort tack alla som var med och bidrog till Plastexperimentet under 2022 och 2023. Tillsammans fick vi in massor av data från hela Sverige! Nu har våra forskare analysera det ni rapporterat in och ni kan ta del av slutrapporten ovan samt ladda ner rapporten här.

Totalt undersöktes 339 platser under de två åren och 59 969 plastobjekt identifierades spritt över en area på 827 700 kvadratmeter. Vikten på de insamlade och kartlagda plastskräpet var över 470 kg.

Några resultat:

  • Naturområden visade högst medelvärde i totalt antal objekt per kvadratmeter medan Badplats/strand visade högst vikt plast per kvadratmeter.
  • De vanligaste enskilda kategorierna av plastskräp var:
    • 21 % Cigarettfimpar
    • 16 % Mjuka plastförpackningar
    • 10 % Hårda plastförpackningar

En följeforskning om ungas attityder och motiv till nedskräpning gjordes. Totalt 174 barn och ungdomar deltog och resultaten visar att viljan att minska uppkomst och nedskräpning av plast är kopplat till två saker:

  • Känslan att man inte bör skräpa ned.
  • Åsikten att det är viktigt att inte skräpa ned.

Det finns också en PowerPoint-fil med bilder av några av resultaten. Bilderna visar var ni samlade, vilket skräp som var det vanligaste och i vilken miljötyp det fanns mest skräp. Läs och ladda ner den nedan.

Här hittar ni kartan med insamlingspunkter och resultat.


Resultaten och vilka slutsatser forskarna har drog om datainsamlingen under enbart året 2022 finns i en delrapport som ni kan läsa eller ladda ner här.

PLASTEXPERIMENTET MENY

Gå med i vår Facebook-grupp för att hålla dig uppdaterad om Plastexperimentet

Se inslag om Plastexperimentet i Nyhetsmorgon nedan:

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Skarmavbild-2023-01-20-kl.-13.31.54-1024x651.png

Länk: https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/skolklasser-samlar-plast-till-forskning/13782895


Se inslag om Plastexperimentet från Lilla Aktuellts Youtube nedan:

5A på Byleskolan är med i ett plastexperiment, de ska samla in så mycket plast som möjligt från ett specifikt område - för att hjälpa forskare veta vilka olika typer av plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.


Kontakt

ForskarFredags Massexperiment

[email protected]