Lär dig mer om Plastexperimentet under Vetenskapsfestivalen

Skapad:

2023-02-23

Senast uppdaterad:

2023-02-23

Under Vetenskapsfestivalen i Göteborg kan din skolklass träffa forskare Bethanie Carney Almroth digitalt för att få information, tips och instruktioner om hur i Plastexperimentet går till.

Som en del i Vetenskapsfestivalens skolprogram har din klass möjlighet att lära er mera om hur ni utför riktig forskning! Klassen har också möjlighet att ställa frågor digitalt direkt till Plastexperimentets forskare Bethanie Carney Almroth, expert på plast, plastskräp och dess miljöeffekter. Under aktiviteten kommer ni få mera information, tips och instruktioner om hur undersökningen går till.

Plastföroreningar i haven har uppmärksammats mycket de senaste åren, men plastskräp är i grunden ett problem som kommer från land. En överanvändning av engångsplast och förpackningar samt bristande avfallshantering gör att plast många gånger hamnar i naturen istället för att återvinnas. För att kunna lösa problemen och minska plastskräp i naturen behöver vi förstå mer om var, när och varför plast hamnar där. Det vet vi inte idag!

Genom ett rikstäckande medborgarforskningsprojekt, där deltagarna samlar in och analyserar plastskräp, kommer vi tillsammans med en forskare göra en vetenskaplig studie av omfattningen av plast i svensk natur. Hur mycket plast finns det i naturen? Vilket typ av plast är det och hur varierar det mellan olika platser och naturtyper? Det är några av de frågor vi vill besvara. Tillsammans kan vi samla in mer data än vad som tidigare varit möjligt, eller vad en enskild forskare skulle klara av.

Så här går Plastexperimentet till: Deltagarna väljer en av sex naturtyper och samlar plastskräp längs en 100 meter lång sträcka. Det samlade skräpet vägs och sorteras i olika plastkategorier (t ex engångsbestick, sugrör och plastpåsar). Resultaten rapporteras sedan in via ett digitalt verktyg.

Läs mer på www.plastexperimentet.se

Aktiviteten är helt kostnadsfri och görs möjlig tack vare ett samarbete med Forskar Fredag och stöd från Formas.

Medverkande

  • Bethanie Carney-Almroth, Docent, Inst. för Biologi och Miljövetenskap, Göteborgs universitet
  • Julia Brink, Projektledare, Vetenskap & Allmänhet
  • Helen Barda, Projektledare, Håll Sverige Rent

Övrigt

Boka ditt digitala besök på vetenskapsfestivalens webbplats.

Sändningslänk skickas ut i bokningsbekräftelsen.

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *