$1

Forskaren Roberto Rufo Gonzalez på Consupedia testar appen som ska användas i Svinnkollen. Foto: Fredrik Brounéus, VA.

Svinnkollen-meny: Start | Om Svinnkollen | Om matsvinn | Lärarmaterial | Om appen


Appen som används i Svinnkollen använder Consupedias databas för att ta reda på information om maten. Forskarna bakom Consupedias databas har samlat in informationen med hjälp av botar (uttalas ”båttar”) – ett slags datorprogram som letar rätt på information i tillgängliga databaser och sammanställer den. Det är tack vare denna databas som eleverna kan få veta mer om skolmatens innehåll, klimatpåverkan, med mera.

Samma typ av botar har använts för att skriva flera miljoner artiklar på Wikipedia*.

Förutom att undersöka matsvinn så kan Consupedias databas användas för att till exempel ta reda på om ett visst livsmedel innehåller ämnen som man är allergisk mot, eller jämföra hur stor klimatpåverkan olika livsmedel har. Syftet är att konsumenter ska få hjälp att ta hållbara beslut kring maten de köper och äter. Du kan läsa mer om projektet och databasen på Consupedias webbplats: www.consupedia.se

* Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sverker_Johansson_(fysiker)

ForskarFredag 2022Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Medborgarforska för miljön

Kontakt

Hanna Mellin

Tel 0704907458

[email protected]