Matsvinn – en utmaning för alla

$1

Matsvinn kan uppstå i flera led i matproduktionskedjan. Foto: Tim Jewett / City of Portland Bureau of Planning and Sustainability.

Svinnkollen-meny: Start | Om Svinnkollen | Om matsvinn | Lärarmaterial | Om appen


$1

  • inte gillade maten (och trodde att den skulle smaka på ett annat sätt),
  • tog mer än de orkade äta upp (ofta blir det mer svinn när det serveras populära maträtter, som t.ex. pannkakor),
  • inte hann äta färdigt (t.ex. för att de pratade med kompisar, eller hade för kort lunchrast).

Med Svinnkollen ville vi testa om det går att skapa positiva cirklar i hur maten hanteras – från grossister till elever. Genom att eleverna blir mer medvetna om hur deras mat påverkar klimat, hälsa och miljö, så kan de göra mer genomtänkta matval i matsalen. Genom att skolköket får bättre underlag kring vilken mat som elever gillar och inte gillar, så kan menyerna anpassas till att bättre passa elevernas behov. Då kan skolköken också göra smartare beställningar från grossisterna, så att svinnet minskar både hos köken och grossisterna.

ForskarFredag 2022



Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Medborgarforska för miljön

Kontakt

Hanna Mellin

Tel 0704907458

[email protected]