Matsvinn

– en utmaning för alla

Matsvinn kan uppstå i flera led i matproduktionskedjan. Foto: Tim Jewett / City of Portland Bureau of Planning and Sustainability.

Det är förstås inte bara elever som slänger mat i skolan. Det finns många olika anledningar till att skolmat slängs – vid olika tillfällen och av olika aktörer.

Grossisterna, som säljer mat till skolkök, slänger mat som: 

  • blivit dålig under transporten från tillverkarna,
  • inte har blivit såld och som inte går att återanvända.

Skolköket slänger mat som:

  • blivit över och som inte går att återanvända,
  • blivit dålig när den förvaras i skolköket.

Och för eleverna kan det finnas olika orsaker till att de inte äter upp maten på tallriken. Det kan till exempel handla om att de:

  • inte gillade maten (och trodde att den skulle smaka på ett annat sätt),
  • tog mer än de orkade äta upp (ofta blir det mer svinn när det serveras populära maträtter, som t.ex. pannkakor),
  • inte hann äta färdigt (t.ex. för att de pratade med kompisar, eller hade för kort lunchrast).

Med Svinnkollen ville vi testa om det går att skapa positiva cirklar i hur maten hanteras – från grossister till elever. Genom att eleverna blir mer medvetna om hur deras mat påverkar klimat, hälsa och miljö, så kan de göra mer genomtänkta matval i matsalen. Genom att skolköket får bättre underlag kring vilken mat som elever gillar och inte gillar, så kan menyerna anpassas till att bättre passa elevernas behov. Då kan skolköken också göra smartare beställningar från grossisterna, så att svinnet minskar både hos köken och grossisterna.

ForskarFredags medborgarforskningsprojekt Massexperimenten

Vetenskap & Allmänhet är medlemmar i ECSA–European Citizen Science Association för erfarenhetsutbyte om de svenska massexperimenten
Kolla även in www.medborgarforskning.se
Lär dig mer om medborgarforskning (citizen science), sök bland projekt, delta och bidra med egna kunskaper och erfarenheter.

Kontakt

ForskarFredags Massexperiment

[email protected]