Om Svinnkollen

$1


Svinnkollen-meny: Start | Om Svinnkollen | Om matsvinn | Lärarmaterial | Om appen


I Svinnkollen hjälpte eleverna till att utveckla och använda en app för att ta reda på hur mycket mat de slängde. I det första steget (genomfördes vecka 46 2020) tränade eleverna den artificiella intelligensen i appen på att känna igen olika slags mat. I nästa steg (genomfördes vecka 47–48 2020) fotograferade eleverna sina tallrikar före och efter de hade ätit, varpå appen räknade ut hur mycket som gått till svinn. Innan lunchen fick de information om dagens meny i skolmatsalen, de olika rätternas näringsinnehåll och klimatpåverkan. Informationen hämtades från världens största databas för livsmedel, som utvecklats av företaget Consupedia i samarbete med forskare vid Högskolan Dalarna och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Svinnkollen genomfördes under vecka 46–48 (9–27 november) 2020, och är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Kungliga Tekniska Högskolan, företaget Consupedia och ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet. Projektet finansieras av Energimyndigheten och Consupedia.

Roberto Rufo Gonzalez.

$1

Se forskaren Roberto berätta om Svinnkollen i TV4 Nyhetsmorgon.

Se forskaren Roberto och skolelever som deltagit i experimentet berätta om Svinnkollens resultat i TV4 Nyhetsmorgon.

ForskarFredag 2022Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Medborgarforska för miljön

Kontakt