I Svinnkollen används artificiell intelligens och smart design för att undersöka om mer information och återkoppling kan hjälpa elever att minska sitt matsvinn i skolan.


Svinnkollen-meny: Start | Om Svinnkollen | Om matsvinn | Lärarmaterial | Om appen


I Svinnkollen kommer eleverna att använda en app för att ta reda på hur mycket mat som de slänger. De fotograferar sina tallrikar före och efter de har ätit, och sedan räknar appen ut hur mycket som gått till svinn. Innan lunchen får de information om dagens meny i skolmatsalen, de olika rätternas näringsinnehåll och klimatpåverkan. Informationen hämtas från världens största databas för livsmedel, som utvecklats av företaget Consupedia i samarbete med forskare vid Högskolan Dalarna och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Svinnkollen genomförs under hösten 2020 (exakt datum är inte bestämt ännu), och är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Kungliga Tekniska Högskolan, företaget Consupedia och ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet. Projektet finansieras av Energimyndigheten och Consupedia.

Roberto Rufo Gonzalez.

Forskarna i projektet

Roberto Rufo Gonzalez, Consupedia

Ålder: 37
Forskar om: Hållbara beteendeförändringar
I Svinnkollen hoppas jag få veta: Vilken maträtt som är den mest hållbara att servera i svenska skolor och varför.
När jag inte forskar gillar jag att: Umgås med min papegoja och mina två miniatyråsnor samt produktutveckla och uppfinna saker!

Sverker Johansson.

Sverker Johansson, Högskolan Dalarna

Ålder: 58
Forskar om: Språkets ursprung och natur
I Svinnkollen hoppas jag få veta: Både tekniskt hur det går att göra 3D-uppskattingar från 2D-bilder, och hur väl det ”alla vet” stämmer om att barn slänger en massa skolmat.
När jag inte forskar gillar jag att: Vara med mina barn, programmera, skriva böcker, utveckla Wikipedia.

Cecilia Katzeff.

Cecilia Katzeff, Kungliga Tekniska Högskolan

Forskar om: Skärningspunkten mellan digital teknik och hållbara vanor, främst kopplat till energianvändning och matkonsumtion.
I Svinnkollen hoppas jag få veta: Hur eleverna diskuterar informationen de får från Svinnkollen och omsätter den i handling.
När jag inte forskar gillar jag att: sjunga!

Björn Hedin, Kungliga Tekniska Högskolan

Björn Hedin.

Ålder: 49
Forskar om: Hur digital teknik kan användas för att stötta privatpersoner som vill ändra sina egna beteenden som rör hållbarhet, framför allt inom mat och energianvändning.
I Svinnkollen hoppas jag få veta: Hur unga människors val av, och syn på, skolmat påverkas av att få hållbarhetsinformation om maträtterna, och hur det påverkar mängden matsvinn.
När jag inte forskar gillar jag att: Gå ut med hunden och samla på bisarra blåsinstrument.

Svinnkollen i media

Se forskaren Roberto berätta om Svinnkollen i TV4 Nyhetsmorgon.