Forskarsamtal med gymnasieelever om djurförsök

Skapad:

2023-10-16

Senast uppdaterad:

2023-10-16

Den sista veckan i september firade Sverige och EU vetenskapsfesten som i Sverige går under namnet ForskarFredag-veckan. Syftet är att uppmärksamma forskning och forskaryrket hos allmänheten, i synnerhet hos unga människor

Forskarsamtalen med 3R-centers forskare sändes från en studio och eleverna deltog från sina klassrum runt om i hela Sverige. Här är moderatorn Lotta Waesterberg Tomasson från Vetenskap & Allmänhet, VA tillsammans med forskaren Ivan Nalvarte, forskare på Karolinska Institutet Foto: Lisa Andersson/Jordbruksverket

Sveriges 3R-center deltog med flera forskare i årets arrangemang och forskarna mötte under veckan fler än 500 gymnasieelever från stora delar av Sverige för att prata om djurförsök och 3R. Samtalsämnena varierade från läkemedelsutveckling och riskbedömning till forskning om vilda djur, zebrafisken som modell samt forskning om hjärnans sjukdomar.

Sveriges 3R-center är en arena för kunskap och drivkraft när det handlar om att ersätta, minska och förfina djurförsök i Sverige. Centret arbetar på uppdrag av Sveriges nationella kommitté för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål. 3R är en internationell förkortning för orden Replace (ersätta), Reduce (minska) och Refine (förfina). Alla som arbetar med försöksdjur inom EU ska arbeta efter 3R-principen.

Moderatorn Lotta från VA och forskaren Lotta Nilsson som är toxikolog på RISE. Foto: Lisa Andersson/Jordbruksverket

Eleverna var aktiva och delade med sig av sina uppfattningar om djurförsök, men gav också egna förslag på hur man kan ersätta djurförsök nu och i framtiden. De reflekterade över val av metod; så som cellmodeller, datormodeller och AI — metoder som redan idag har kunnat ersätta vissa djurförsök eller delar av ett försök. De ställde frågor och funderingar kring den etiska prövningen av djurförsök, lagstiftningen och många av dem var intresserade av djurvälfärd och hur man förfinar djurförsök. En del ville veta mer om hur det är att forska och hur man blir forskare.

Vi behöver dock fortfarande förklara att det faktiskt är lagligt att utföra djurförsök i Sverige och majoriteten elever verkar tro att det fortfarande är tillåtet att testa kosmetika på djur. EU-förbudet från 2013 då produktion och marknadsföring av djurtestad kosmetika förbjöds, är uppenbarligen inte känt av alla, konstaterade några av forskarna.

Vad tyckte forskarna om att vara med?

En av de forskare som träffade elever tillsammans med 3R-centret var Lars Bräutigam från Karolinska Institutet och Nationella kommittén. Han är positiv efteråt:

— Det var roligt att prata om hur vi jobbar med 3R i vardagen hos zebrafiskarna på Karolinska. Jag hade jättekul! Eleverna var engagerade och aktiva; de hade många smarta frågor som fick mig att verkligen tänka till innan jag svarade. Jag lärde mig mycket från diskussionerna och elevernas funderingar. De ville veta hur man blir forskare och om den etiska prövningen av djurförsök. Några var förvånade över hur zebrafisken kan hjälpa oss att utveckla nya mediciner.

Lars Bräutigam, forskare på Karolinska Institutet under ForskarFredag 2023. Foto: Lisa Andersson/Jordbruksverket

Aktiviteterna under Forskarfredag var ett samarbete mellan 3R-centret, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och forskarna på Karolinska Institutet, RISE och SVA.

Se även Sveriges 3R-centers utbildningsmaterial om djurförsök via ForskarFredags skolsida.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *