Medborgarforskning – forskning för alla

Skapad:

2021-06-04

Senast uppdaterad:

2022-06-23


På senare år har det blivit allt vanligare att forskare och ”vanligt folk” hjälps åt att undersöka olika frågor. Det kallas för medborgarforskning. Samarbetet leder till vetenskapliga framsteg samtidigt som deltagarna får möjlighet att engagera sig i frågor som intresserar dem.

href=”https://v-a.se/2015/01/cissi-askwall/”>Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet,  Johan Nilsson, miljöanalytiker vid SLU Artdatabanken, Linda Andersson Burnett, forskare i vetenskapshistoria,  Lotta Waesterberg Tomasson, kommunikationsstrateg vid Vetenskap & allmänhet, och Hannes Ebner, ordförande i ideella föreningen Luftdata berättar om olika exempel.

I programmet varvas diskussioner i studion med filmer och korta intervjuer med allmänheten. Klicka på bilden för att se programmet!

Medborgarforskning – forskning för alla är det sjätte avsnittet i samtalsserien ”Forskning för alla – så skapas kunskap” som Vetenskap & Allmänhet har tagit fram tillsammans med UR Samtiden.  Längd: 34 min

Samtliga sju program finns tillgängliga på UR Play.

Läs mer om ForskarFredags medborgarforskning i årets massexperiment Bostadsförsöket.


ForskarFredag 2022Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Medborgarforska för miljön


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.