ForskarFredag flyttas fram: 27-28 november 2020

Skapad:

2020-06-02

Senast uppdaterad:

2022-06-20
ForskarFredag 2020 flyttas fram till den 27-28 november. Aktiviteter kommer att arrangeras på omkring 30 orter i hela Sverige – och digitalt!

Foto: Fenomenalen science center

De senaste månaderna har mycket hänt i vår omvärld och många evenemang och aktiviteter har fått ställas in eller flyttas fram. Detta påverkar även vetenskapsfestivalen ForskarFredag som i år kommer att hållas den 27-28 november, och även online. Beslutet togs efter att European Researchers’ Night, den europeiska vetenskapsfestival som ForskarFredag är en del av, flyttas till dessa datum med anledning av Covid-19-pandemin.

Det var för 15 år sedan som EU-kommissionen utlyste den sista fredagen i september till European Researchers’ Night. Året efter, 2006, började de svenska evenemangen samordnas under namnet ForskarFredag, och den sista fredagen (och senare även lördagen) i september har varit det självklara datumet sedan dess. I år blir det dock annorlunda:

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar hos de aktörer som arrangerar aktiviteter lokalt och regionalt. Det framflyttade datumet innebär att vi har längre tid på oss att förbereda evenemangen och att det är lättare för skolor att planera för att delta, säger Lena Söderström, nationell samordnare av ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

En annan nyhet är att ForskarFredag i år satsar extra på aktiviteter som kan följas på distans, hemma vid datorn eller i klassrummet.

– Det innebär att vi också har möjlighet att nå ut ännu bredare geografiskt. Ambitionen för ForskarFredag har alltid varit att nå ut i hela landet, säger Lena Söderström.

Årets massexperiment är Svinnkollen där elever över hela Sverige tillsammans med forskare kartlägger matsvinnet i sin skola och beräknar klimatpåverkan av den mat som kastas. Projektet pågår den 9-27 november.

Årets ForskarFredag har tema ”Forskning för en hållbar framtid”. Mer information om programmet läggs upp på ForskarFredags webbplats under hösten.

ForskarFredag 2020 stöds av AFA Försäkring, Carl Tryggers Stiftelse för Vetenskaplig Forskning, EU-kommissionen, IKEM, Kungl. Vitterhetsakademien, SULF, Vetenskapsrådet, Vinnova och Wenner-Gren Stiftelserna och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *