VIDEOTÄVLINGEN OM PERIODISKA SYSTEMET – rösta på din favoritfilm under ForskarFredag

FN har utsett 2019 till Internationella året för periodiska systemet. Över hela världen firar man att det är 150 år sedan den ryske kemisten Mendelejev publicerade den första versionen av periodiska systemet.

Periodiska systemet är ett viktigt verktyg för att få en överblick över de grundämnen som finns och hur de reagerar med varandra. Man kan likna det vid en karta, som hjälper oss att orientera oss i kemins värld. Därför har det periodiska systemet haft en enorm betydelse för utvecklingen av många tekniker, nya material, medicin och livsmedelsprodukter.

Numera finns det 118 grundämnen i det periodiska systemet. Av dem finns 92 naturligt på jorden, resten har skapats i laboratorier.

Tävling – Fånga kemins grundläggande beståndsdelar

I samband med 150-årsjubileumet utlyser ForskarFredag tillsammans med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet en videotävling för skolor!

Lärare och elever tävlar om 5 000 kronor till klasskassan och ett besök på närmaste science center för hela klassen, inklusive resa, inträde och lunch.

Rösta fram vinnarna på ForskarFredag!

Mer än 250 bidrag har kommit in från förhoppningsfulla elever.

En jury bestående av representanter från de fem tävlingsorganisatörerna har valt ut finalbidrag som kommer visas under ForskarFredag.

Finalbidragen handlar om allt ifrån vilka grundämnen som påverkat närområdet, om bristen på vissa grundämnen om vilka nya grundämnen vi kommer få i framtiden.

Finalister årskurs 4-6

  • Klass 6 på Alviksskolan, Luleå·
  • Årskurs 5 på Bilingual Montessori School of Lund 
  • Klass 6A på Elin Wägnerskolan, Växjö

Finalister årskurs 7-9

  • Vittra Brotorp i Sundbyberg, Stockholm
  • Klass 19A på Thorildsskolan, Kungälv
  • NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping

Finalister gymnasiet eller introduktionsprogram

  • NA17C på Lugnetgymnasiet i Sundborn, Falun
  • Klass NA19 på Klara Teoretiska Gymnasium, Hässelby, Stockholm
  • Klass NA19a på Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg

Finalfilmerna visas under ForskarFredag den 27-29 september på ett antal platser i Sverige. Där kommer det finnas möjlighet att rösta på sitt favoritbidrag. Det kommer även gå att se finalfilmerna och rösta via webben på iypt2019.se/videotavling/rosta/ under denna helg. Bidraget med flest röster i respektive ålderskategori vinner.

Vinnarna offentliggörs sedan på Kemins Dag, fredagen den 18 oktober!

Mer information hittar du på denna sida.

Var med och bestäm vilka som vinner!


Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners för tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp.