Vinnarna utsedda i videotävlingen ”Fånga kemins grundlä ggande beståndsdelar!” – Uppemot 15 000 röster avgjorde finalen.

Skapad:

2019-10-18

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Pressmeddelande 190502

Mer än 250 bidrag kom in till videotävlingen om det periodiska systemet. Nio filmer gick till final och under ForskarFredag-helgen den 27-29 september lades det nära 15 000 röster på finalbidragen. Nu är det klart vilka tre klasser som vann och som får 5 000 kronor till klasskassan plus ett besök hos närmaste science center.

‒ I år är det FNs internationella år för det periodiska systemet. Med tävlingen ville vi fira 150-åringen som betytt så mycket för utvecklingen av den moderna kemin och lett till mängder av innovationer. Klasserna som vann finns i Lund, Linköping och Göteborg, men vi vill gratulera ALLA deltagare till ett fint jobb, det märks att eleverna haft roligt när de spelat in sina filmer, säger Lotta Tomasson, kommunikationsstrateg på Vetenskap & Allmänhet.

Finalbidragen handlade om allt ifrån vilka grundämnen som påverkat närområdet, om bristen på vissa grundämnen, till vilka nya grundämnen vi kommer att få i framtiden.

‒ Det är fantastiskt vilket engagemang. Det var jätteroligt att få ta del av alla tävlingsbidrag och imponerande att så många röstade under ForskarFredag. Kemi är ju väldigt kul och även viktigt för utvecklingen av hållbara produkter. Vi hoppas förstås att det här kan inspirera ett fortsatt intresse för kemi, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning, IKEM och styrelseledamot i Kemisamfundet.

Vinnarna är:

”Vilka kan de kommande två grundämnena kunna bli? Hur kommer de att namnges? Det diskuteras i den här filmen på ett roligt och finurligt sätt” – Juryns finalistmotivering. Priset delas ut den 22 oktober klockan 15.00 av Linda Zellner, Director Innovation på Perstorp AB och ledamot i Nationalkommittén för kemi.

  • I kategorin årskurs 7–9: NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping med filmen Aluminium.

”Det pizzafärgade mineralet bauxit är väldigt viktigt för Malmslätt och det har med kemi att göra. Varför det är så får du veta mer om i den här pedagogiska och tydliga filmen” – Juryns finalistmotivering. 
Priset delas ut den 23 oktober klockan 14.00 av Henrik Pedersen, professor i oorganisk kemi vid Linköpings universitet och ordförande i oorgansektionen på Kemisamfundet.

  • I kategorin gymnasiet eller introduktionsprogram: Klass NA19a på Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg med filmen Gallium och grafen.

”Ett genomarbetat manus visar konflikten mellan metallen gallium och det kolbaserade materialet grafen. Filmen behandlar flera olika perspektiv i en nyhetssändning med en reporter i konfliktens centrum” – Juryns finalistmotivering. 
Priset delas ut den 23 oktober klockan 13.00 av Lars Öhrström, professor i oorganisk kemi på Chalmers och ledamot i Nationalkommittén för kemi.


För mer detaljerad information och bakgrundsmaterial, besök:

kontakta:

Agneta Sjögren, Svenska Kemisamfundet, 070-811 52 60
Ulla Nyman, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, 070-595 81 48
Lotta Tomasson, VA nationell samordnare av ForskarFredag, 070-728 97 20

Vill du besöka en av skolorna under prisutdelningen?
Kontakta: Ulrika Örn[email protected] 08-50254181.


Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners till tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp.Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *