Fånga kemins grundläggande beståndsdelar!

VIDEOTÄVLINGEN OM PERIODISKA SYSTEMET – rösta på din favoritfilm under ForskarFredag

FN har utsett 2019 till Internationella året för periodiska systemet. Över hela världen firar man att det är 150 år sedan den ryske kemisten Mendelejev publicerade den första versionen av periodiska systemet.

Periodiska systemet är ett viktigt verktyg för att få en överblick över de grundämnen som finns och hur de reagerar med varandra. Man kan likna det vid en karta, som hjälper oss att orientera oss i kemins värld. Därför har det periodiska systemet haft en enorm betydelse för utvecklingen av många tekniker, nya material, medicin och livsmedelsprodukter.

Numera finns det 118 grundämnen i det periodiska systemet. Av dem finns 92 naturligt på jorden, resten har skapats i laboratorier.

Tävling – Fånga kemins grundläggande beståndsdelar

I samband med 150-årsjubileumet utlyste ForskarFredag tillsammans med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet en videotävling för skolor!

Lärare och elever tävlade om 5 000 kronor till klasskassan och ett besök på närmaste science center för hela klassen, inklusive resa, inträde och lunch.

Vinnarna röstades fram på ForskarFredag!

Mer än 250 bidrag kom in från förhoppningsfulla elever.

En jury bestående av representanter från de fem tävlingsorganisatörerna valde ut finalbidrag som visades under ForskarFredag.

Finalbidragen handlade om allt ifrån vilka grundämnen som påverkat närområdet, om bristen på vissa grundämnen om vilka nya grundämnen vi kommer få i framtiden.

Finalister årskurs 4-6

 • Klass 6 på Alviksskolan, Luleå·
 • Årskurs 5 på Bilingual Montessori School of Lund 
 • Klass 6A på Elin Wägnerskolan, Växjö

Finalister årskurs 7-9

 • Vittra Brotorp i Sundbyberg, Stockholm
 • Klass 19A på Thorildsskolan, Kungälv
 • NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping

Finalister gymnasiet eller introduktionsprogram

 • NA17C på Lugnetgymnasiet i Sundborn, Falun
 • Klass NA19 på Klara Teoretiska Gymnasium, Hässelby, Stockholm
 • Klass NA19a på Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg

Under ForskarFredag helgen den 27-29 september kunde man rösta på sitt favoritbidrag.

Vinnarna offentliggjordes på Kemins Dag, fredagen den 18 oktober!


Vinnarna är:

”Vilka kan de kommande två grundämnena kunna bli? Hur kommer de att namnges? Det diskuteras i den här filmen på ett roligt och finurligt sätt” – Juryns finalistmotivering. Priset delades ut av Linda Zellner, Director Innovation på Perstorp AB och ledamot i Nationalkommittén för kemi.

 • I kategorin årskurs 7–9: NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping med filmen Aluminium.

”Det pizzafärgade mineralet bauxit är väldigt viktigt för Malmslätt och det har med kemi att göra. Varför det är så får du veta mer om i den här pedagogiska och tydliga filmen” – Juryns finalistmotivering. 
Priset delades ut av Henrik Pedersen, professor i oorganisk kemi vid Linköpings universitet och ordförande i oorgansektionen på Kemisamfundet.

 • I kategorin gymnasiet eller introduktionsprogram: Klass NA19a på Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg med filmen Gallium och grafen.

”Ett genomarbetat manus visar konflikten mellan metallen gallium och det kolbaserade materialet grafen. Filmen behandlar flera olika perspektiv i en nyhetssändning med en reporter i konfliktens centrum” – Juryns finalistmotivering. 


Priset delades ut av Lars Öhrström, professor i oorganisk kemi på Chalmers och ledamot i Nationalkommittén för kemi.


Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners för tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp.


Läs mer om tävlingen:

Vinnarna utsedda i videotävlingen ”Fånga kemins grundlä ggande beståndsdelar!” – Uppemot 15 000 röster avgjorde finalen.

Pressmeddelande 190502 Mer än 250 bidrag kom in till videotävlingen om det periodiska systemet. Nio filmer gick till final och under ForskarFredag-helgen den 27-29 september lades det nära 15 000… Läs mer

Skapad:

2019-10-18 |

Uppdaterad:

2022-06-21 |

Kategorier:

Pressmeddelande, Videotävling kemi

FINAL I VIDEOTÄVLINGEN OM PERIODISKA SYSTEMET – rösta på din favoritfilm under ForskarFredag

Nu avgörs vilka som vinner videotävlingen om periodiska systemet. Fem tusen kronor till klasskassan och ett besök hos närmaste science center står på spel. Mer än 250 bidrag har kommit… Läs mer

Skapad:

2019-09-26 |

Uppdaterad:

2022-06-21 |

Kategorier:

Pressmeddelande, Videotävling kemi

VIDEOTÄVLING – Fånga kemins grundläggande beståndsdelar!

Pressmeddelande 190502 I år är det internationella året för periodiska systemet. Det är FN som bestämt att vi ska uppmärksamma 150-åringen, som betytt så mycket för utvecklingen av den moderna… Läs mer

Skapad:

2019-05-02 |

Uppdaterad:

2022-06-21 |

Kategorier:

Pressmeddelande, Videotävling kemi
Läs alla inlägg

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]