Få besök i klassrummet! Flera ForskarFredag-arrangörer runtom i landet erbjuder ”Låna en forskare”. Vill ni få besök?

Ni bestämmer själva vilken forskare som ska hälsa på er. Tillsammans med den lokala ForskarFredag-arrangören bestämmer ni när forskaren ska komma och hur besöket ska se ut.

Forskaren pratar med eleverna om hur det är att arbeta som forskare, hur han eller hon blev forskare och om sin egen forskning.

75% av de lärare som bjöd in en forskare till klassrummet under ForskarFredag 2019 svarade att besöket gav mervärde till undervisningen. 25% svarade ”delvis”.

 

Vill ni få besök av en forskare på er skola?

  • ForskarFredags program uppdateras med nya aktiviteter från och med maj, sedan lägger vi löpande in nya aktiviteter fram till i mitten av september. Välj ”Låna en forskare” under ”Typ av aktivitet”.
  • Kontakta gärna din lokala ForskarFredag-arrangör redan nu och fråga om de erbjuder ”Låna en forskare” i september. Många arrangörer går själva ut med information till skolor i sin region eller kommun.
  • Det går också bra att skicka ett mail till [email protected] så hjälper vi dig att komma i kontakt med en ForskarFredag-arrangör nära dig.

Förbered gärna eleverna inför besöket genom att prata om vad forskning är, hur forskare arbetar och att det går att forska inom alla möjliga ämnen. På vår sida ForskarFredag Skola finns filmer, ordlistor och tips på användbart material.

 

Eleverna fick förståelse för vad undervisningen och utbildning kan leda till för jobb i framtiden. Den forskare som besökte oss var mycket pedagogisk och inspirerande. Lärare, åk 4, Linköping

Det är en intressant och rolig verksamhet och gör många av mina elever nyfikna på vad forskning är och vad en forskare arbetar med. Lärare, åk 9, Borås

Barnen får en förebild, en som har gått länge i skolan. Vi vill gärna få besök igen. Fritidspedagog, Norrköping

Är du doktorand eller disputerad forskare och vill besöka skolor under ForskarFredag? Ta kontakt med din närmaste ForskarFredag-arrangör eller skicka ett mail till oss som samordnar ForskarFredag nationellt: [email protected].