ForskarFredag 2023

Datum att hålla koll på

ForskarFredag på Curiosum i Umeå. Foto: Gabrielle Beans Picón

ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Mellan den 25-30 september arrangeras aktiviteter runt om i landet och online. Årets tema är Människan, hälsan och vattnet. Det är alltid kostnadsfritt att delta i ForskarFredag.

Vetenskapsfestival i september

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangerar aktiviteter runt om i landet den 25-30 september 2023. Se vad som händer i festivalprogrammet! Det finns aktiviteter såväl för skolklasser som för allmänhet.

Låna en forskare i höst

Det går att låna en forskare under vecka 39 (25-28 september). På bokningssidan syns forskarnas lediga tider synas under respektive profil, och de dyker upp i vårt sökverktyg (där det går att söka per dag, ämne, målgrupp och ort). Läs mer om Låna en forskare.

Var med och forska i Plastexperimentet

Medborgarforskningsprojektet Plastexperimentet har sin sista insamlingsperiod nu i höst. Mellan den 1 september och den 14 oktober kan du hjälpa forskarna att kartlägga hur mycket plast som finns i naturen.

Vi vill gärna ha in resultat från så många delar av landet som möjligt, i resultatkartan går det att se var det hittills har rapporterats in data.

För äldre elever (högstadiet och äldre) finns också en laborativ analysdel. Analysdelen användes bland annat som en uppgift under EOES, European Olympiad of Experimental Science, i våras (läs mer).

Läs mer om Plastexperimentet och anmäl intresse för att delta

European Researchers’ Night

ForskarFredag är en del av vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night med evenemang över hela Europa den sista helgen i september varje år. Bland annat kommer det att gå att delta i ett European Science Café och en Bioblitz, med start den 29 september.

ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]