EuroBioBlitz 2023

Bidra till bättre kunskap om vår natur genom att rapportera in växter, djur och andra organismer omkring dig. Allt du behöver göra är att ladda ner en app och fotografera det du ser. Bilderna granskas och identifieras sedan av experter och bidrar till öka förståelsen om vår biologiska mångfald.

Den sista veckan i september anordnas den rikstäckande vetenskapsfestivalen ForskarFredag i Sverige. ForskarFredag är i sin tur en del av European Researchers’ Night (ERN) som arrangeras över hela Europa 29-30 september. Som en gemensam aktivitet genomförs en EuroBioBlitz samtidigt i fler än 40 länder.

En bioblitz är när flera personer, forskare och allmänhet tillsammans undersöker den biologiska mångfalden i ett område under en begränsad tid och rapporterar in så mycket olika arter man kan genom att ta bilder på växter, djur, svampar, mossor och lavar. Det är så kallad medborgarforskning där allmänheten och forskare samarbetar för att ta fram ny kunskap.

Du behöver inte veta något om arten du fotograferar. Experter granskar och uppdaterar informationen som skickas in så att du kan logga in igen senare för att lära dig mer om vad du har fotat.

Målet är att deltagarna ska

  • Observera och identifiera levande ting
  • Upptäcka vilka varelser som lever i och omkring sina hem/skola
  • Hjälpa till att skydda naturen genom att lära sig att identifiera växt- och djurliv

Genom att delta bidrar du till riktig forskning. Forskare från hela Europa kommer att kunna använda uppgifterna om växt- och djurlivet för att studera och förstå naturen.

Under EuroBioBlitz 2023 kommer forskare att dela berättelser om sitt arbete och hur de använder datan som skickas in via appen. De går att följa via @BioBlitzUK på X(Twitter) och på Facebook-sidan ”National BioBlitz Network”.

Vi vill också gärna höra om dina EuroBioBlitz-aktiviteter och resultat! Dela dina bilder på sociala medier med hjälp av hashtaggen: #EUROBIOBLITZ2023

Tid

29-30 september under 48 timmar

Plats

Valfri plats

Målgrupp

Alla som vill kan vara med.

Är du lärare och vill delta med din klass finns tips och råd i en lärarhandledning (på engelska).

Anmälana

Du behöver inte anmäla dig, men däremot ladda ner den kostnadsfria appen INaturalist (länkar till apparna finns längst ner på INaturalists hemsida). Här finns en guide för hur du använder appen.

Ett iNaturalist-konto kan skapas av ungdomar från 13 år och uppåt. För yngre barn bör kontot skapas av en förälder eller vårdnadshavare. Du kan också skapa ett klass-, skol- eller gruppkonto.

Du kan ställa in synligheten för din plats till ”dold” om du vill dölja din exakta plats.

Frivilligt informationsmöte

EuroBioblitz arrangerar ett informationsmöte online (på engelska) där det finns möjlighet att ställa frågor om evenemanget. Anmäler dig får du också mer information per mejl. Registrera dig här.

Arrangörer

EuroBioBlitz arrangeras av Natural History Consortium i Storbritannien, som en del av ett projekt som heter INTERSECTIONS, som stödjer forskare över hela Europa. ForskarFredag är med och arrangerar European BioBlitz 2023 i Sverige.

Mer information

ForskarFredag var även med i European BioBlitz 2021. Då skickades 53 000 bilder från 42 länder i Europa in. Från Sverige rapporterades 1 866 foton in. Bilderna finns nu i en gemensam databas som forskare kan använda för att få bättre förståelse för vår biologiska mångfald.

ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *