Kan framtidsdrömmen göra oss ovilliga att förändras?

Skapad:

2022-03-06

Senast uppdaterad:

2022-06-21

Science fiction, sagor, berättelser, reklam, visioner och bilder. Flera olika redskap för att tänka sig en ny värld, kanske en bättre värld? Men om vi pratar om framtidens teknik som att den redan är på plats och ser ut på ett speciellt sätt, vad gör det då med vår förmåga att förverkliga den?

Längd: 29 min

Språk: Svenska

Målgrupp: Gymnasieelever och årskurs 9

Science fiction, sagor, berättelser, reklam, visioner och bilder. Flera olika redskap för att tänka sig en ny värld, kanske en bättre värld? Men om vi pratar om framtidens teknik som att den redan är på plats och ser ut på ett speciellt sätt, vad gör det då med vår förmåga att förverkliga den?

Marie Bemler pratar om drömmen om självkörande fordon och hur de förväntningarna påverkar organisationer, samhället och teknikutvecklingen. För samtidigt som drömmar är viktiga för att starta förändring och enighet, gör de också det svårt att skifta spår igen och kan leda till handlingsförlamning. Kommer allt vårt prat om den nya staden göra det lättare eller svårare att faktiskt få bo i den?

Marie Bemler är forskare på Scania och hon arbetar med digitala strategier för autonoma fordon och intelligenta transportsystem.

Medverkande:

Cecilia Williams, SciLifeLab och KTH


Föredraget var en del av Vetenskapens Hus program under ForskarFredag 2021.

ForskarFredag 2022Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Anmäl din mejladress nedan för att vara up-to-date med allt som händer inom ForskarFredag. Vi hörs!


Medborgarforska för miljön!Hjälp forskare att kartlägga Sveriges plastskräp i september.

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.