Data, resurser, prylar och ytor

Skapad:

2022-02-15

Senast uppdaterad:

2022-06-22

Delande av allt från data till yta kan minska klimatavtrycket per person, och bidra till nya tjänster och ökad upplevd nytta och glädje. Forskare Jonas Anund Vogel bland annat om hur testbäddarna på KTH Live-in-lab fungerar.

Byggnader och användande av byggnader står för cirka 40% av energianvändningen och koldioxidutsläppen i världen. Trots detta så är innovationstakten i samhällsbyggnadssektorn mycket långsam. Det beror på en rad olika faktorer, men Jonas Anund Vogel har riktat in sig på att påskynda processen från idé till bred marknadsföring.

Genom att bygga upp testbäddar med allt från teknik till människor så visar vi att ny resurseffektiv smart teknik fungerar bättre än gammal resursslukande teknik. Vi visar att delande av allt från data till yta kan minska klimatavtrycket per person, och bidra till nya tjänster och ökad upplevd nytta och glädje.

Målgrupp: Gymnasiet och åk 9
Medverkande forskare:  Jonas Anund Vogel, centrumföreståndare , KTH Live-in-Lab

Materialet var en del av Vetenskapens Hus program under ForskarFredag 2021.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *