Klimatforskning med fossil

Skapad:

2021-02-19

Senast uppdaterad:

2022-08-22

Margret Steinthorsdottir, paleobiolog vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om sin forskning om klimatet och vad ginkgolöv kan berätta om framtidens klimat. Låt eleverna diskutera filmen utifrån färdiga frågor.


Ämnen: NO, biologi, fysik, geografi, miljö, SO, geologi
Typ av material: Film (9 min) med arbetsmaterial

Margret Steinthorsdottir, forskare på Naturhistoriska riksmuseet, berättar om sin forskning och hur resultaten kommer att leda till ökad förståelse för effekterna av framtida klimatförändringar.

En av de största vetenskapliga utmaningarna idag är att förstå hur den ökande koldioxidhalten i atmosfären kommer att påverka klimatet i framtiden. För att förfina de klimatmodeller som används vid beräkningar av framtidsscenarier jämför Margret löv från nu levande ginkgoträd med fossila ginkgolöv.

Använd gärna för att belysa FN:s globala mål nummer 13 – Bekämpa klimatförändringarna.

Dokument för nedladdning från Naturhistoriska riksmuseet

Det bästa med att forska är att få nya idéer och ha möjligheten att testa dem – det är mycket inspirerande att hela tiden lära sig nya saker, och att det aldrig blir helt som man hade trott. Sedan bestämmer man mycket själv över sitt arbete och sin tid, och får resa till spännande ställen i tjänsten!”

Margret Steinthorsdottir

Margret Steinthorsdottir jobbar på Naturhistoriska riksmuseets enhet för paleobotanik och hon forskar om klimatförändringar i det förflutna med hjälp av fossila växter.

Utbildning: Humanistlinjen med extra matematik, kemi och fysik, Birkerød Gymnasium, Danmark. B.Sc. och M.Sc. i geologi, inriktning evertebratpaleontologi. Københavns Universitet, Danmark. Ph.D. i biologi och miljövetenskap, inriktning paleobotanik. University College Dublin, Irland.

Materialet är en del av Naturhistoriska riksmuseets skolmaterial.


 
Naturhistoriska riksmuseet är en statlig myndighet och Sveriges största museum. Vi vill öka kunskapen om naturen och inspirera till ansvar för vår värld. Det är därför vi forskar och sprider kunskap och upplevelser. När det leder till fascination och livslångt engagemang har vi lyckats.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *