Forska med ForskarFredag – Massexperiment för minskat matsvinn!

Skapad:

2020-09-17

Senast uppdaterad:

2022-06-20
I november genomförs ForskarFredags massexperiment Svinnkollen. Här ska svenska elever hjälpa forskare att utveckla och testa en app för att minska skolornas matsvinn. Nu uppmanar forskarna alla Sveriges skolor att vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle.

Inget matsvinn här, inte! Roberto Rufo Gonzalez skannar tallriken efter att ha ätit klart. Foto: Fredrik Brounéus, VA.

Svinnkollen handlar om att minska mängden mat som slängs i svenska skolor. I experimentet vill forskarna ha hjälp av lärare och elever att utveckla och testa en app för att ta reda på hur mycket mat som slängs. Elevernas första uppgift blir att träna appens artificiella intelligens, som går under namnet MATilda, att känna igen olika maträtter.
– Vi har precis lärt MATilda hur en grapefrukt ser ut, så hon har en hel del kvar att lära sig, säger forskaren Roberto Rufo Gonzalez på företaget Consupedia.

Eleverna kommer att fotografera sina tallrikar och ange vad som finns på dem (t.ex. köttfärssås, spaghetti och rivna morötter), för att lära MATilda hur maträtterna ser ut i verkligheten.

En grapefrukt, sedd ur MATildas perspektiv. Foto: Consupedia.

Mäta matsvinn med MATilda

I nästa steg ska eleverna använda appen för att mäta sitt eget matsvinn. Appen ger information om dagens meny i skolmatsalen, de olika rätternas näringsinnehåll och klimatpåverkan. Eleverna fotograferar sina tallrikar före och efter att de har ätit, och sedan räknar MATilda ut hur mycket som gått till svinn. Uppgifterna hämtas från världens största hållbarhetsdatabas för livsmedel, som utvecklats av företaget Consupedia i samarbete med forskare vid Högskolan Dalarna och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

– Appen ska ge eleverna insikt om hur vår mat påverkar klimat, hälsa och miljö. Den ger samtidigt skolköken bättre underlag, så att menyer kan anpassas efter elevernas behov. Och då kan köken i sin tur göra smartare beställningar från grossisterna. På det här viset vill vi skapa positiva cirklar i hur maten hanteras i hela kedjan, säger Roberto Rufo Gonzalez.

Tillfälle att forska på riktigt

Svinnkollen genomförs den 9–27 november och är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Kungliga Tekniska Högskolan, företaget Consupedia och Vetenskap & Allmänhet. Svinnkollen var planerat att genomföras under våren, men sköts upp på grund av pandemin.

– Svinnkollen blir nu en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Vi hoppas att skolor över hela Sverige ska ta chansen att vara med och forska, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på Vetenskap & Allmänhet.

Lärare som vill veta mer om massexperimentet, eller anmäla sina klasser, kan läsa mer på om massexperimentet här.

Minskat matsvinn ett globalt mål

Vår mat står för över en tredjedel av människans klimatpåverkan. Samtidigt slängs närmare en tredjedel av maten som produceras. Om vi kan minska matsvinnet finns stora vinster att göra. I de Globala målen för hållbar utveckling finns ett delmål att halvera matsvinnet i världen (delmål 12.3, under mål 12: Hållbar konsumtion och produktion).

Svinnkollen finansieras av Energimyndigheten och Consupedia.Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *