Artificiell intelligens – för eller emot mänskligheten?

Artificiell intelligens (AI) är en av vår tids mest omdanande företeelser. I dagsläget varierar förväntningarna från rena domedagsscenarier där ”maskinerna tar över världen” till förhoppningar om snabba och banbrytande upptäckter inom t. ex. sjukvård och medicin.

Foto: Steve Johnson/Unsplash

Dagens filosofiska samtal mellan Ulf Johansson, professor i datavetenskap på Tekniska högskolan i Jönköping (JTH), Annika Engström, universitetslektor i arbetsorganisation på JTH, och Ann Aldén, teologie doktor och kyrkoherde i Jönköping, handlar därför om vår syn på AI, samt om ett antal viktiga etiska frågor som nu måste ställas. Till exempel ska de försöka svara på frågan om man får slå en robot – om en robot har samma intelligens som till exempel en hund eller en katt?

Alla som är intresserade är välkomna att lyssna på föreläsningarna. Evenemangen är kostnadsfria och det kommer att finnas möjlighet att köpa lunch eller fika i Café Dallucci, som ligger i direkt anslutning till JMW-salen.

Tid

Måndag den 25 september, kl 12.00-13.00

Plats

JMW-salen, Högskolebiblioteket, Jönköping University

Anmälan

Ingen anmälan krävs

Kontaktperson

Daniel Ekman
E-post: [email protected]
Telefon: 0706848920

Arrangör

Jönköping University

Mer information

Sista veckan i september, 25-29 september, blir det en vecka med fokus på forskning och forskningskommunikation på Jönköping University. Under veckan kommer forskare från våra fyra fackhögskolor, tillsammans med externa gäster, hålla lunchföreläsningar/samtal i JMW-salen på högskolebiblioteket.

Läs mer om vad som händer under ForskarFredag i Jönköping

ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *