Vill du vara med och förklara varför forskning är viktigt, skapa förståelse för hur forskningsprocessen går till och inspirera unga till höge studier? Välkommen att berätta om din forskning, din vardag och din väg till forskaryrket under vetenskapsfestivalen ForskarFredag!

På ForskarFredag får du som forskarstuderande eller disputerad forskare tillfälle att berätta om din forskning i dialog med besökare i alla åldrar. Alla forskningsområden är välkomna!

Evenemanget är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night, med aktiviteter i över 400 städer över hela Europa i närliggande länder. Förra året medverkade över 36 000 forskare

Att medverka i ForskarFredag ger dig möjlighet att visa upp din forskning och att berätta om din forskning för någon som inte är forskare, vilket är en erfarenhet som kan komma till nytta genom hela karriären. Du får också nya perspektiv och idéer på det du arbetar med i dialogen med besökarna.

Framför allt bidrar du till att utmana stereotypa fördomar om forskare, ge unga nya förebilder, inspirera till högre studier och visa att en forskarkarriär är möjlig!

Lycka till!

Fler tips och råd för dig som medverkar i ForskarFredag finns här.

Fler resurser för dig som forskare:


| Vetenskap & Allmänhet

Tävla och bli bättre på att berätta om din forskning!

Är du fena på att berätta om din forskning? I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Nu öppnar ansökningsperioden för Forskar Grand Prix Digital, en digital deltävling som är öppen för forskare i hela Sverige. Skicka in ditt bidrag, få erfarenheter för livet och en chans att vinna 15 000 kronor!

Läs vidare

| Lena Söderström

Hur du möter publiken digitalt under ForskarFredag

Under ForskarFredag 2020 träffas forskare och publik genom digitala kanaler. Den 24 november bjöds alla forskare in till ett webbinarium med presentationscoach Anders Sahlman om hur man bäst interagerar med publiken via skärmen. Här är hans bästa tips!

Läs vidare