Är det farligt att dricka för mycket vatten? Vad händer om isen på Antarktis smälter? Är Golfströmmen på väg att kollapsa? Kommer vi att kunna bada i framtiden? Och hur rustade är vi egentligen i Sverige för extremväder som översvämningar?
Naturvetarpodden bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Nikita Zeiloth, Sarah Folcker och Palle Liljebäck håller i trådarna, inspirerar och bjuder på sig själva. På 20 minuter blir du lite klokare och lär dig något du inte visste innan.
- Mattias Carlström – Slår hål på myter om vatten Har du för vana att gå runt med en vattenflaska och dricka hela tiden. Du kan vara lugn, det finns inga risker med det, om du inte dricker kopiösa mängder, upp till fem liter på kort tid. Då kan hjärnans celler svälla och få större volym än tillgänglig plats i hjärnan och orsaka hjärnödem. Det kan leda till livshotande skador och dödsfall förekommer, främst efter tävlingar, där den som dricker mest vatten på kortast tid vinner.
- Petra Wadström – The Sun Ange Förorenat vatten och de sjukdomar som följer i spåren är ett stort problem i delar av världen. Petra Wadströms uppfinning Solvatten renar vattnet från mikroorganismer och gör det drickbart. Lika enkelt som genialt när solens ultravioletta strålar gör jobbet. Tack vare Petras uppfinning får fler än 70 000 familjer rent vatten varje dag. På köpet kan skog räddas. Ett känslosamt möte var början på Solvattens resa
Ni hittar flera poddar nedan:
- Mette Lindahl Olsson – Det lönar sig att klimatkompensera
- Mikael Krysell – Riskfritt att ta sig ett dopp i sommar
- Markus Hoffman – Svensk matproduktion hotas av torkan
- Anna Wåhlin – Glaciären som kan få havet att stiga snabbt
- Léon Chafik – Är golfströmmen på väg att kollapsa?
- Gia Destouni – Rent vatten kostar
Kontakt:
Catherine Johnsson
Fackförbundet Naturvetarna