”Skicka in en film – du har chansen att lära dig massor!”

Skapad:

2023-06-19

Senast uppdaterad:

2023-06-19

"Mitt tips till alla forskare som funderar på att söka – bara gör det! Det värsta som kan hända är att du lär dig något. Jag hade jätteroligt", säger Gina Griffioen. Foto: Erik Cronberg

Utmanande, roligt och lärorikt – det finns många anledningar att delta i Sveriges största presentationstävling för forskare. Kan du förklara din forskning på bara fyra minuter? Skicka in ett bidrag till Forskar Grand Prix Digital senast den 1 augusti!

I Forskar Grand Prix gör forskare upp om vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning –  på bara fyra minuter. Finalen går av stapeln i Stockholm i november, men för att komma dit måste du först vinna en av deltävlingarna. Utöver Forskar Grand Prix Digital arrangeras lokala tävlingar i Luleå, Helsingborg, Eskilstuna, Stockholm och Umeå.

Förra året gick Erika Baraldi och Gina Griffioen vidare från Forskar Grand Prix Digital till riksfinalen, som 2022 hölls på Nalen i Stockholm.

Erika Baraldi, som forskar om hur man kan stärka familjer till för tidigt födda barn, hörde talas om deltävlingen under sin föräldraledighet och skrev manuset när bebisen sov.

– Veckan därpå riggade jag upp min mobilkamera och spelade in en fyraminutersfilm i mitt vardagsrum, säger Erika Baraldi, legitimerad psykolog och doktorand i Specialpedagogik vid Stockholms universitet.

För att söka till Forskar Grand Prix Digital spelar du in en första version av din tänkta presentation, alternativt en kort film där du förklarar varför just du borde delta i tävlingen. Filmkvaliteten spelar ingen roll, det viktiga är att du syns och hörs. Presentationer får ges på svenska eller engelska, och tävlingen är öppen för forskare i hela Sverige.

Skicka in en film på vinst och förlust!

Erika Baraldi

– Mitt tips är att skicka in en film på vinst och förlust! Det tar inte mycket tid att spela in någonting hemma och du har chansen att gå vidare. Jag lärde mig mycket av de andra tävlande, som alla var väldigt trevliga och generösa med tips och idéer, inte bara om mitt framträdande, utan även min forskarkarriär i stort, säger Erika Baraldi.

Forskarna som väljs ut att tävla i Forskar Grand Prix Digital får träffa en coach för att slipa på presentationen. Därefter är det dags att spela in studioversioner av presentationerna, som sedan finns att se, och rösta på, i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

Rösterna vägs samman med betyg från en expertjury, som i år består av komikern och skådespelaren Sissela Kyle, journalisten Jörn Spolander och Louise Karlsson, forskare och tidigare Forskar Grand Prix-pristagare. Vinnaren går, tillsammans med finalisterna från de lokala deltävlingarna, vidare till riksfinalen i Forskar Grand Prix 2023 i november.

– Det var lyxigt och kul att delta i finalen. Nervöst, javisst, men också väldigt intressant med tydlig feedback, inte bara från forskarsamhället utan samhället i stort. Jag har bland annat lärt mig mer om placering och rörelse på en scen när man talar inför stor publik, säger Erika Baraldi som tog hem bronset i riksfinalen.

Jag har lärt mig mycket och, kanske ännu viktigare, haft jättekul!

Gina Griffioen

Gina Griffioen, Karolinska Institutet, vann juryns och publikens digitala röster med sin presentation om hur en autistisk hjärna skiljer sig från en icke-autistisk och gick även hon vidare till den nationella finalen. 

– Det tog mig två försök att bli antagen till tävlingen. Processen har fått mig att utvecklas så mycket, både som story teller och som forskare. Jag har lärt mig mycket och, kanske ännu viktigare, haft jättekul! säger Gina Griffioen.

Förutom äran kammar forskaren som vinner Forskar Grand Prix hem 15 000 kr att använda till studieresa eller kompetensutveckling. 2022 vann Matthew Tompkins, Lunds universitet, Forskar Grand Prix. Han delar med sig av sina tips inför tävlingen här.

Erika Baraldi fick nästan full pott av juryn i riksfinalen och tog hem bronset i Forskar Grand Prix. Hon kvalade in via Forskar Grand Prix Digital. Foto: Erik Cronberg

ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *