Fyra finalister klara för final i Forskar Grand Prix – och de blir fler!

Skapad:

2020-12-11

Senast uppdaterad:

2022-06-20




En hackande IT-ingenjör, en genstuderande molekylärbiolog, en bakande företagsekonom och en plastutvecklande kemist. Det är de fyra finalister som hittills är klara i årets Forskar Grand Prix. På grund av pandemin flyttas finalen fram till 2021.

Här är de fyra finalister som hittills är klara i årets Forskar Grand Prix.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter!

Robert Lagerström, docent och lektor vid  KTH, forskar på cyberattacker, bland annat genom att själv hacka olika system. Han vann deltävlingen i Stockholm, som genomfördes med publik och jury på distans. 

– Det var en härlig känsla. Hela eftermiddagen var rolig men det var också väldigt spännande och nervöst. Alla deltagare gjorde så bra ifrån sig att det inte alls kändes självklart vem som skulle vinna. Jag ser fram emot en final som förhoppningsvis kan vara på en scen med live-publik!

Jag ser fram emot en final som förhoppningsvis kan vara på en scen med live-publik!

Robert Lagerström

Vann deltävlingen i Umeå gjorde Sophia Hernandez, forskarassistent vid Umeå universitet. Hon utvecklar verktyg för att studera gener i parasiter som sprider malaria. Under tävlingen var hon både nervös och upprymd.

 – Jag tycker att forskning ska delas så att alla kan uppskatta den. Det var definitivt en utmaning att förbereda, förenkla och korta ned till en presentation på fyra minuter, men främst var det en fantastisk erfarenhet!

Jag tycker att forskning ska delas så att alla kan uppskatta den.

Sophia Hernandez

Två finalister kommer från N.Ö.R.D

Två finalister kommer från deltävlingen N.Ö.R.D., där forskare från hela Sverige kunnat skicka in filmade fyraminuterspresentationer av sin forskning för bedömning.

Juryn, bestående av Jörn Spolander, vetenskapsreporter TT, Keivan Javanshiri, doktorand vid Lunds universitet och vinnare av Forskar Grand Prix 2019, och Sissela Kyle, skådespelare och komiker, har utsett två NÖRD-vinnare:

Alexander Flaig, doktorand i företagsekonomi vid Linköpings universitet, berättade om sin forskning om hur hållbara marknader kan skapas. I stället för powerpoints tog han hjälp av ingredienser som han blandade till en bröddeg.

– Ibland kan en riktigt absurd tanke förklara abstrakta koncept bäst!

Ibland kan en riktigt absurd tanke förklara abstrakta koncept bäst!

Alexander Flaig

Yingwei Ouyang, doktorand i tillämpad kemi vid Chalmers, kallar skämtsamt sin forskning för “parterapi för plaster”. Hon försöker gifta samman två plastmaterial med olika egenskaper för att skapa ett hållbart isoleringsmaterial för elkablar.

Inför finalen ser hon fram emot att få lära sig mer om presentationsteknik och att inspireras av de andra finalisterna. 

– Under finalen hoppas jag kunna underhålla publiken, och det skulle vara en stor bonus om de lär sig något om mitt ämne och vill veta mer om det, säger Yingwei Ouyang.

Under finalen hoppas jag kunna underhålla publiken.

Yingwei Ouyang

Fler deltävlingar i vår

I och med pandemin har några av årets deltävlingar i Forskar Grand Prix skjutits upp. Två deltävlingar sker i vår i Helsingborg och i Stockholm – och det kan bli fler.

– På grund av pandemin var det flera arrangörer som tvingades att ställa in sina deltävlingar, men de har en chans till revansch i vår, säger Lena Söderström, projektledare för Forskar Grand Prix och för vetenskapsfestivalen ForskarFredag, som tävlingen är en del av.

Finalen skulle egentligen ha ägt rum i Stockholm i december, men flyttas till sen vår eller tidig sommar 2021. Forskar Grand Prix-finalen genomförs i samarbete mellan föreningen Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.




Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag



Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?



Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *