Vetenskapsfestivalen ForskarFredag 15 år – digital festival i hela Sverige!

Skapad:

2020-11-22

Senast uppdaterad:

2023-04-27
Pressmeddelande 2020-11-23

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag för allmänhet och forskare samman genom roliga aktiviteter och spännande samtal sedan 2006. Denna vecka arrangeras massor av aktiviteter över hela landet – men i år sker mötena med forskarna digitalt.

Foto: Henrik Hansson. Grafik: Ivy Mayor.

– Samtal om vetenskap och hur forskning går till har sällan varit mer aktuellt än under corona-pandemin. ForskarFredag är ett forum för dialog mellan allmänhet och forskare, därför ställer vi inte in, vi ställer om, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet som koordinerar festivalen.

Årets ForskarFredag pågår den 23–29 november och har temat “Forskning för en hållbar framtid” med fler än 100 aktiviteter från universitet och högskolor, science centers, kommuner, regioner, museer, myndigheter och många fler.

– När pandemin sätter gränser för hur vi möts och umgås känns det extra roligt att aktiviteterna når ut till människor i hela landet genom det digitala formatet, säger Cissi Askwall, generalsekreterare på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Besökarna kan lyssna till några av Sveriges främsta Covid-19-forskare och lära sig mer om forskningen kring vaccin, antikroppar och smittspridningsmodeller. Flera aktiviteter tar upp klimat, klimatförändringar och hur forskning kring dessa frågor går till, bland annat i ett livesänt samtal med forskare från SMHI och Stockholms universitet.

För skolklasser erbjuds samtal med forskare digitalt i klassrummet, livesända besök i forskningsmiljöer, workshops och mycket mer. Barnfamiljer över hela Sverige får möjlighet att hemifrån experimentera tillsammans med forskare, se den populära fysik- och kemishowen med forskare i Umeå och spela Minecraft med geologer från Uppsala.

medborgarforskningsprojektet Svinnkollen hjälper elever i hela landet forskare att kartlägga matsvinn i sin skola med hjälp av artificiell intelligens. I två deltävlingar av Forskar Grand Prix kan alla vara med och rösta om vilken forskare som presenterar sin forskning på bästa sätt.

ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som anordnas varje år i 27 länder och i fler än 400 städer i Europa.


Kontakt:

Lena Söderström, projektledare ForskarFredag, Vetenskap & Allmänhet,
[email protected], tel 070-716 06 44.

Fredrik Brounéus, pressansvarig och projektledare Svinnkollen, Vetenskap & Allmänhet, [email protected], tel 070-799 07 91.

Pressbilder och mer information.


Vetenskapsfestivalen ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning–samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 100-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom har föreningen individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.


Stort tack till våra samarbetspartners 2020!Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *