Rezan Güler vann Forskar Grand Prix 2018!

Skapad:

2018-11-27

Senast uppdaterad:

2022-06-20
Cancerforskaren Rezan Güler från KTH är svensk mästare i att presentera sin forskning. Det avgjordes under tisdagseftermiddagen då den nationella finalen av Forskar Grand Prix gick av stapeln i Stockholm.

Forskar Grand Prix-final 2018

Att presentera flera års forskning på ett lättförståeligt och intresseväckande sätt framför en kräsen publik och jury är ingen enkel uppgift. Rezan Güler forskar om att ta fram nya, biologiska läkemedel mot cancer. I sin presentation på fyra minuter fångade han publikens och juryns uppmärksamhet med sitt lugn och tydlighet och fick beröm för sin humor trots det svåra ämnet.

– Det känns fantastiskt roligt, surrealistiskt! Jag tvingades koppla om hjärnan från forskande för att nå fram med min presentation, säger Rezan Güler.

Vinnaren utsågs av publiken tillsammans med en jury bestående av Patrik Hadenius, VD Utgivarna, Katrin Sundberg, skådespelare och regissör och Agnes Wold, professor och överläkare vid Göteborgs universitet. Andra pris togs hem av Anders Agebjörn vid Göteborgs universitet med sin presentation om språkinlärning, medan tredjeplatsen kneps av Lina Herbertsson vid Lunds universitet som forskar om hur modernt jordbruk påverkar pollinerande insekter.

Evenemanget direktsändes via Forskar Grand Prix webbsida så att hela Sverige kunde vara med och rösta fram sin favorit. Hela finalen går att se efterhand på Vetenskap & Allmänhets YouTube-kanal.

Viktigt att forskningsresultat når ut

Totalt sju forskare var med i kampen om pokalen. De andra bidragen handlade om hur vi använder enzymer på samma sätt som naturen, omslutande videor, digitaliserade patientjournaler i vården och psykosocial hälsa på arbetsplatsen.

– Det är viktigt att forskningsresultat når ut så att de kan komma till användning i många olika sammanhang, inte minst för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Forskar Grand Prix inspirerar forskare till att kommunicera brett och anpassa kommunikationen till olika målgrupper, säger Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas och prisutdelare vid finalen.

Hård träning ger färdighet

Inför finalen fick alla finalisterna coaching i presentationsteknik. Här filade forskarna på sina färdigheter i bland annat hur de väljer sina ord, men också hur de kan uttrycka sig utan att använda några ord alls.

– Varje forskare och varje presentation är unik. I träningen inför finalen hjälper vi forskare att hitta ett sätt att leverera sitt budskap på scenen på ett sätt som passar deras egen personlighet, säger Anders Sahlman, projektledare och coach för Forskar Grand Prix.

En av de största utmaningarna för forskare som ska presentera sina resultat för icke-experter brukar vara att välja bort.

– Som forskare vill man gärna att publiken ska kunna allt om ens ämne när man går av scenen, men det är ju omöjligt. Målet kan istället vara att publiken har lärt sig tillräckligt mycket för att vilja ställa frågor. Då har man väckt deras intresse, säger Anders Sahlman.

Forskarnas väg till finalen gick via regionala deltävlingar och genom en rikstäckande deltävling öppen för alla forskare i Sverige. Deltävlingarna hölls i Blekinge, Borås, Lund, Skövde, Stockholm och Västerås och var en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag i september.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Tävlingen samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Hela finalen går att se efterhand på Vetenskap & Allmänhets YouTube-kanal.Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *