Barn gräver ner tepåsar och hjälper klimatforskare

Skapad:

2015-02-01

Senast uppdaterad:

2022-06-21Går det att förutspå klimatförändringar med hjälp av te? Det hoppas forskare vid Umeå universitet. De söker nu skolklasser från norr till söder i Sverige som vill vara med i ett klimatnyttigt massexperiment. Tepåseförsöket är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.

Judith Sarneel
Judith Sarneel, ansvarig forskare för ForskarFredags massexperiment 2015.

När döda växter bryts ner i jorden bildas gasen koldioxid, som spelar en viktig roll i den globala uppvärmingen. För att göra bättre prognoser över framtidens klimatförändringar behöver forskare mer kunskap om hur den här nerbrytningen går till.

Elevernas uppgift blir att gräva ner tepåsar och efter några månader ta upp dem igen och väga dem, för att se hur mycket av teet som brutits ner.

Taru Lehtinen, en av forskarna som medverkar i experimentet:

Försöket är ett unikt sätt att undersöka nerbrytningshastighet i olika miljöer. Med elevernas hjälp kan vi få värdefull information om hur klimatförändringarna påverkar jordens nerbrytning av växtmaterial, och vilka effekter det i sin tur får på klimatet.

Det är nu sjunde året som vetenskapsfesten ForskarFredag organiserar massexperiment där skolelever hjälper forskare att samla in data.

Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare vid Vetenskap & Allmänhet, som samordnar Tepåseförsöket och ForskarFredag:

Vi ser att experimenten både ökar intresset och förståelsen för vetenskap bland unga. Samtidigt får forskarna in stora mängder data från hela Sverige.

Det är kostnadsfritt att vara med i experimentet. Forskarna planerar att använda resultaten i en vetenskaplig artikel, och massexperimentet kommer även att publiceras i en populärvetenskaplig rapport.

Tepåseförsöket är utformat av forskare vid Umeå universitet i samarbete med forskare vid universitetet i Utrecht i Nederländerna och Österrikes myndighet för hälsa och livsmedelssäkerhet. Experimentet samordnas av Vetenskap & Allmänhet, med stöd av Forskningsrådet Formas.

FN har utsett 2015 till internationella jordåret (International Year of Soils) för att lyfta fram jordens avgörande betydelse för mänskligheten, och vikten av ett hållbart utnyttjande av jordresurserna. Tepåseförsöket bidrar till att sprida kunskap om jordens betydelse för klimatförändringarna.

EU-kommissionen har utlyst sista fredagen i september varje år till European Researchers’ Night. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och firas i år fredagen den 25 september. Då är alla välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka och komma forskare nära på ett trettiotal orter runtom i Sverige. Tepåseförsöket görs som en del av ForskarFredag.

Mer information och pressbilder eller kontakta:
Taru Lehtinen, en av forskarna som ingår i projektet, [email protected], +43-660 620 35 19
Fredrik Brounéus, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, [email protected], 072-556 34 48


ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Kommentarer om “Barn gräver ner tepåsar och hjälper klimatforskare

Hej! Vi är tre klasser i åk 3 som vill vara med! 🙂 Hur ska vi gå tillväga? Vi finns på Hemmestaskolan på värmdö, i Stockholms län.

Med vänliga hälsningar
Jeanette Eklundh, klasslärare 3C Hemmestaskolan

Hej Jeanette! Vad roligt att ni är intresserade av Tepåseförsöket. Tyvärr är experimentet redan i full gång och vi kan inte ta emot fler klasser. Men nästa år kommer en ny chans att hjälpa till med riktig forskning i ett nytt massexperiment – håll ögonen öppna efter inbjudan. Trevlig sommar! /Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *