SUCCÉ FÖR FREDAGSMYS MED FORSKARE

Skapad:

2014-10-09

Senast uppdaterad:

2022-06-21 

Fredagen den 26 september gick årets upplaga av ForskarFredag av stapeln. Forskare och besökare möttes runt experiment, föreläsningar, utställningar och demonstrationer i 23 svenska städer. Evenemanget är en del av europeiska Researchers’ Night som i år firades i sammanlagt 300 städer i Europa.

ForskarFredag är vetenskapsfesten som vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Bland de orter som var med och arrangerade ForskarFredag 2014 fanns såväl veteraner som varit med sedan evenemangets premiär för nio år sedan, som nykomlingar som deltog för första gången.

 

Äckelburkar och ära

FFOLAND14
Närkontakt med insekter på ForskarFredag Öland på Station Linné.

Station Linné på Öland har varit med och arrangerat ForskarFredag sedan starten 2005. I år fick besökarna ta alla sinnen till hjälp när forskarna bjöd in till sin värld och sin fascination för naturen och forskningen. Vackra insektssamlingar, möjligheter att ta en närmare titt på småkryp i mikroskop, ”äckelburkar” med levande kackerlackor och utställningar av forskarnas egna fotografier och illustrationer är exempel på vad som stod till buds. Ett mycket speciellt inslag var att forskarna lottade ut ett unikt pris till vinnaren av deras tipspromenad: Äran att namnge en nyupptäckt myggart. Vann gjorde Suzanne Petersson. Namnet på myggan? Asynapta suzzae.

Dels är det en egoboost att den heter efter mig, dels associerar namnet till en myggas surrande.

Säger Suzanne Petersson till Vetenskapsradion i en intervju.

 

Science caféer, legorobotar och forskare till låns

I Jönköping hade länets alla gymnasieelever bjudits in till högskolans campus, till arrangemang i samarbete mellan högskolan, landsting och kommuner i Jönköpings län. Forskarna träffade ungdomarna vid 15 stationer där de pratade om bland annat cannabis påverkan på hjärnan, hjärt-lungräddning med simulatordocka, stressforskning och forskning om gångstilar.

SCICAFHostBB
Forskaren Stefan Jansson, en av tre forskare i ForskarFredags massexperiment Höstförsöket på Forskartorget under ForskarFredag i Göteborg.

Växtforskaren Stefan Jansson mötte omkring hundra elever från mellan- och högstadiet i ett Science Café tidigt på morgonen i Forskartorget på Bokmässan i Göteborg. Eleverna bjöds på juice och frallor medan de diskuterade Stefans forskning om trädens höstlövsutveckling. Varför blev han forskare; är det svårt att forska och när blir du klar med din forskning? fanns bland frågorna som dök upp i diskussionen. Stefan berättade att han själv hade blivit forskare för att hans fru var det.

Och när jag väl börjat var jag fast, eftersom det var så roligt!

Kreativum i Karlshamn bjöd gymnasieklasser på föreläsningar, workshops och prova-på-aktiviteter, som bland annat handlade om programmering av legorobotar och trumspel på grönsaker. Senare under eftermiddagen fick även den breda allmänheten delta i evenemangen.

För Linköpings universitet var det första gången som de arrangerade ForskarFredag. Här fick skolklasser möjlighet att låna en forskare som åkte ut till klassrummen för att berätta om sin forskning. Frågorna haglade över läkemedelsforskaren Karin Persson, som var en av forskarna som träffade skolbarnen. Varför vill man bli forskare? Hur lång tid måste man gå i skolan för att bli en forskare? Bland övriga evenemang som bjöds besökarna fanns forskarfrukost och forskarfika där intresserade kunde samtala med forskare om forskning och vetenskap under lättsamma former.

 

Inspirerande experimentverkstad

FFMITT14
Kemilaboration på ForskarFredag i Sundsvall.

Mittuniversitetet i Sundsvall hade över 1 000 föranmälda deltagare till sina ForskarFredag-evenemang; den stora majoriteten var skolelever från årskurs nio och uppåt. Regntunga moln hängde över färggranna höstträd, när eleverna intog högskolan där rundvandringar, utställningar, mattehörnor, experiment och föreläsningar med titlar såsom ”Vad är forskning – egentligen?”, ”Människohandel – 2000-talets slavhandel”, ”Biologisk mångfald” och ”Att hantera stress med hjälp av meditation och andra Mind-Body-tekniker” stod på programmet.

I experimentverkstaden för kemi hade niondeklassare från Hudiksvall iklätt sig såväl forskarroller som vita labrockar. Dragskåp och bunsenbrännare; skyddsglasögon och full koncentration.

Det här är skitkul. Mycket roligare än NO-lektionerna

Säger Emilia de Pablos, en av niondeklassarna. Hennes kompis Sofie Andersson höll med:

Man har verkligen blivit inspirerad här. Det blir mycket roligare när man får göra experiment själv. Och man fick göra så mycket mer spännande experiment nu än när man var liten. Då var det bara ”inte röra”, ”inte röra” hela tiden.

Och trippen till ForskarFredag hade satt snurr på tankarna inför gymnasievalet, Emilia fortsätter:

Tidigare tänkte jag inte att jag kunde välja biologi på gymnasiet, men nu tror jag kanske det.

En annan uppskattad del var när en av forskarna berättade för niondeklassarna hur det är att studera vid universitet.

Innan hade jag ingen aning om hur det var att gå på universitet. Nu skulle jag absolut kunna tänka mig det.

Berättar Emilia de Pablos avslutningsvis.

 

Massexperiment om grönsaker

En särskild del av ForskarFredag är det årliga massexperimentet, som arrangeras av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med olika forskare. I år hette experimentet ”Grönsaksförsöket” och var framtaget av forskare på Livsmedelsverket. Genom experimentet, där barn och ungdomar registrerade hur mycket frukt och grönt de åt under ett dygn, hoppas forskarna få veta mer om hur svenska barn och ungdomars matvanor ser ut. Tusentals elever var med och genomförde experimentet, och nu ser forskarna fram emot att analysera resultaten.

 

Fascinerande forskning på fyra minuter

Petter-Hagqvist
Ingenjörsdoktoranden Petter Hagqvist, glad FINALIST och vinnarare av deltälingen i Forskar Grand Prix Trollhättan.

Under fredagen avgjordes även åtta av nio delfinaler i Forskar Grand Prix – tävlingen där forskare presenterar sin forskning så begripligt som möjligt på bara fyra minuter. Forskning om köpbeslut, metaller som går att sticka med, elektroniska ögon och 3D-printade tänder fanns bland bidragen som nu tagit sig vidare till riksfinal. På Högskolan Väst vann Petter Hagqvist med sin presentation om hur en duktig operatör för en komplicerad tillverkningsprocess kan ersättas med automatiska lösningar. Han jämförde i framträdandet den verklige svetsaren Kjell och med ”dator-Kjell”.

Svetsaren Kjell har både ögon och hjärna men det krävs tusentals ögon för att kompensera bristen på hjärna och sinnen hos dator-Kjell

Berättar Petter i en vinnarintervju dagen då forskare står i centrum över hela Europa.

 

HÄR finns pressbilder från årets ForskarFredag 2014.

 

 


ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *