Fredagsmys med forskare runt om i Sverige

Pressmeddelande 130923

Nu på fredag den 27 september anordnas vetenskapsfesten Researchers’ Night. I nästan 300 städer över hela Europa möts forskare och allmänhet på gator och torg, i parker, köpcenter och gym, på pubar, caféer och laboratorier. I Sverige anordnas aktiviteter på ett 30-tal orter under namnet ForskarFredag.

Det blir experiment, workshops, prova-på aktiviteter, låna en forskare, vetenskapsshower, fika med forskare, forskarsoppa, science after work, fredagsmys med forskare, science slam och mycket mer – allt gratis.

– Vi vill visa vad forskare egentligen gör, hur spännande och roligt det är med forskning och hur den berör oss i vardagen, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Förra årets succé Forskar Grand Prix är tillbaka. Där tävlar forskare i vem som bäst kan presentera sin forskning på bara tre minuter. I Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lund*, Malmö. Stockholm, Växjö och Örebro anordnas regionala tävlingar som en del av ForskarFredag. Vinnarna möts sedan i en nationell final i Stockholm den 5 december.

Som en del av ForskarFredag genomförs också massexperimentet Höstförsöket, där mer än 15 000 elever dokumenterar hur höstlöven utvecklas. De ungas data och observationer analyseras sedan av forskare som studerar hur den globala uppvärmningen förändrar årstidsmönstren i naturen. Massexperimentet är utvecklat och utformat av forskaren Kjell Bolmgren vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med VA.

– I Höstförsöket får barn och ungdomar medverka i riktig forskning, se hur forskare arbetar och lära sig om vetenskaplig metod. För forskarna är materialet som de unga bidrar med ovärderligt, säger Lotta Tomasson.

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night som firas den fjärde fredagen i september varje år i ett trettiotal länder i Europa. De svenska evenemangen äger rum i Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping/Värnamo/Eksjö, Kalmar/Kronobergs Län, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lidköping, Luleå, Malmö/Lund, Skellefteå, Skövde, Stenstorp/Falköping, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik

ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras av högskolor, universitet, kommuner och science centers. Evenemangen samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden Formas och Forte.

För mer information och pressbilder se www.forskarfredag.se och www.forskargrandprix.se, eller kontakta:
Lotta Tomasson, projektledare Vetenskap & Allmänhet, 070-728 97 20, [email protected]

Vid frågor om utformningen av Höstförsöket kontakta gärna Kjell Bolmgren, forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, 0730-67 03 65, [email protected]

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare

Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar.

Se även www.v-a.se

 

* Tävlingen i Lund äger rum den 25 oktober


Lägg till en kommentar