Källkritik i informationskriget: Ett undervisningsmaterial om nyheter från kriget i Ukraina

Skapad:

2022-03-11

Senast uppdaterad:

2022-06-16

Nyhetsvärderaren är ett verktyg som lär ut en evidensbaserad metod för källkritik på nätet. Nu har verktyget kompletterats med en sida om källkritik under  informationskrig och övningar för att faktagranska några av nyheterna som spridits om kriget i Ukraina.

Nyhetsvärderaren kan användas av lärare och kursledare för att undervisa om källkritik, men också av alla som på egen hand vill träna upp sin källkritiska förmåga.

Verktyget består av två delar som kan kombineras eller användas oberoende av varandra. 

  1. självtestet möter du ett antal nyhetsinlägg som har delats via sociala medier. Din uppgift är att avgöra sanningshalten i nyheterna. Samtidigt får du handfasta tips om hur du kan bli bättre på att upptäcka falska nyheter.
  2. Fördjupningsdelen är särskilt utformad för skolor. Här arbetar elever i grupp för att granska nyheter från sina egna flöden, eller en uppsättning nyheter som läraren/ledaren har valt ut på förhand. 

Special: Ukraina

Här finns en sida om hur du källkritiskt kan hantera nyheter från kriget. samt övningar med nyheter som spridits om kriget i Ukraina.

Om Nyhetsvärderaren

Flera år av forskning och utveckling ligger bakom Nyhetsvärderaren som är ett samarbete mellan RISE Research Institutes of SwedenUppsala universitet och Vetenskap & Allmänhet. Nyhetsvärderaren var ForskarFredags massexperiment 2017

Nyhetsvärderarens Ukrainaspecial är medfinansierad av Skolforskningsinstitutet

Se även Nyhetsvärderaren – ett nytt sätt att lära sig källkritik ett avsnitt i  samtalsserien ”Forskning för alla – så skapas kunskap” som Vetenskap & Allmänhet har tagit fram tillsammans med UR Samtiden.  Längd: 23 min

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *