Fotografera växter och djur och bidra till forskningen – BioBlitz i 44 europeiska länder!

Skapad:

2021-09-17

Senast uppdaterad:

2022-06-15

Oavsett om du är expert, erfaren fotograf eller deltar för första gången är det enkelt att vara med i BioBlitz.  Foto: Matt Postls/NHC

Den 24–25 september kan du bidra till bättre kunskap om vår natur genom att rapportera in alla växter, djur och andra organismer du ser runt omkring dig. Allt du behöver göra är att ladda ner en app och fotografera.

Den sista veckan i september anordnas den rikstäckande vetenskapsfestivalen ForskarFredag i Sverige. ForskarFredag är i sin tur en del av European Researchers’ Night (ERN) som arrangeras över hela Europa den sista helgen i september. Som en gemensam aktivitet genomförs en BioBlitz samtidigt i 44 länder. 

Under en BioBlitz går mängder av människor ut i naturen för att fotografera växter, djur, svampar, ja allt liv som finns runt omkring oss. Bilderna laddas upp till en gemensam databas som forskare sedan kan använda.

Oavsett om du är expert, erfaren fotograf eller deltar för första gången är det enkelt att vara med. Det är bara att ladda ner appen iNaturalist  (för android eller Iphone), ta bilder på naturen i ditt närområde och ladda upp dem. Du behöver inte ens veta något om den art du fotograferar. Bilderna kommer sedan granskas och identifieras av experter och öka förståelsen om vår biologiska mångfald. 

– En BioBlitz är ett sätt att på kort tid samla in stora datamängder och information om förekomsten av växter och dju i vår natur. Metoden att involvera allmänheten i datainsamling kallas medborgarforskning och är något vi har jobbat med i många år, säger Martin Bergman, utredare på Vetenskap & Allmänhet och ordförande i Svenska nationalkommittén för biologi på Kungl. Vetenskapsakademien.

Den svenska delen av European BioBlitz 2021 är ett samarbete mellan Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag, @ERN_Intersections och Svenska nationalkommittén för biologi vid Kungl. Vetenskapsakademien.

Läs mer om ForskarFredags BioBlitz

För mer information, kontakta Martin Bergman: [email protected]

Nedan finns en instruktionsfilm för hur du gör för att delta!

ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *