Ljusföroreningar och vilsna sköldpaddor

Skapad:

2019-11-13

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Floridas sandstränder lockar turister från hela världen med sol, bad och semester. När människorna har solat klart och gått hem, och mörkret faller, lockar sandstränderna till sig en annan, nattlig besökare besökare. Havssköldpaddehonor besöker stränderna för att lägga sina ägg i den mjuka sanden. Men kan människan och sköldpaddorna samsas om stränderna? Hur påverkas havsköldpaddan av vår närvaro egentligen?

En sköldpaddebebis på väg ut i havet.

På senare år har forskare upptäckt att ljusföroreningar har konsekvenser för dessa sköldpaddor. Honor undviker att lägga sina ägg på upplysta strandpartier och ljuskällor längs stranden stör ungarnas förmåga att orientera sig.

Forskare har sett att honorna föredrar att lägga sina ägg på stränder med färre hus nära stranden – ju mer bebyggelse, desto färre ägg i sanden. Forskarna undrade då såklart varför. Är det för att det är mer människor som stör, eller är vissa ställen bara bättre för äggen? Man gjorde även kontrollerade experiment för att se hur ljuset från bebyggelsen påverkade honornas äggläggning. Genom att belysa vissa områden och jämföra med andra icke belysta områden kunde man konstatera att honorna undviker direkt belysta platser för äggläggning. När man studerade förekomsten av ägg i detalj kunde man se att det även fanns färre ägg mellan husen, och färre ägg framför låga hus jämför med höga. Detta förklarades av att husen i sig även skuggade det ljus som kom från belysningen på gatorna bakom husen. 

När äggen sedan har legat i den solvarma sanden i ca 50 dagar kommer ungarna kläckas, bege sig upp till markytan, för att sedan krypa direkt ner till havet. Lokaliseringen av havet gör ungarna visuellt genom att söka sig bort från mörka, ojämna och upphöjda omgivningar (så som sanddynor, palmer och vegetation ser ut nattetid), och istället styr kosan mot låga, platta och ljusare delar av horisonten (havet nattetid). I den mörka natten är havet den klart ljusaste delen av horisonten tack vara månens och stjärnornas reflektion i vattenytan. Genom att kartlägga spåren ungarna gjorde i sanden när de kröp kunde forskare studera hur ljusföroreningar i strandlinjen påverkar ungarnas förmåga att hitta havet.

När bebyggelsens ljus blir ljusare än havet blir ungarna desorienterade och har stora svårigheter att hitta till havet. Spår i sanden visar att ungarna planlöst vandrar runt i timmar på stranden, utan att krypa ner till vattnet. I vissa fall kan man även se hur ungarna kryper rakt mot en belyst plats på land. Bara i Florida är det tusentals ungar som dör i sin planlösa jakt på havet.

/Martin Bergman

Baserat på: Salmon, M. 2003. Artificial night lightning and sea turtles. Biologist 50, 163-168. 


Stjärnförsöket 2019

Artificiellt ljus på natten är bra och viktigt för människan. Det skapar trygghet och gör det lättare att ta sig runt efter mörkrets intåg. Men det finns också baksidor av den upplysta natten. Ljuset påverkar människor och djur på flera negativa sätt, bland annat så som du läste om ovan. I Stjärnförsöket hjälper allmänheten forskare att kartlägga ljusföroreningar i Sverige. Genom att tillverka ett enkelt mätinstrument av saker du har hemma kan du hjälpa till att samla in information om hur det ser ut just där du bor. Ladda ner appen ”Stjärnförsöket” och ge dig ut idag!
Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.