Stjärnförsöket tar nya tag för att kartlägga ljusföroreningar!

Skapad:

2019-09-26

Senast uppdaterad:

2022-06-21
När höstmörkret nu kommer närmare fortsätter massexperiment Stjärnförsöket. Februari-april 2019 rapporterades ett 1 000-tal observationer in. STORT tack! Vi har tittat närmare på era inrapporterade stjärnobservationer och vet mer om de första resultaten.

Kartan visar var i Sverige stjärnobservationer har gjorts fram till september 2019.

Hittills har 14 000 elever från 232 skolor, tillsammans med ett 40-tal scoutföreningar och ett par hundra privatpersoner anmält sitt intresse för att delta i Stjärnförsöket.

91 procents ljusföroreningsgrad

Projektets forskare Urban Eriksson har under sommaren 2019 analyserat de observationer som rapporterades in under perioden februari-april 2019. Totalt har 800 observationer från hela Sverige ingått i analyserna. Resultaten visar att observatörerna i genomsnitt såg 400 stjärnor på himlen. Om det inte skulle finnas några ljusföroreningar alls borde man istället kunna se drygt 4 000 stjärnor, och det betyder att ljusföroreningsgraden i Sverige i genomsnitt är ca 91 procent. Med andra ord: 91 procent av alla stjärnor som man egentligen skulle kunna se i Sverige är omöjliga att upptäcka i och med att himlen är ljusförorenad.

Det var mycket olika hur många stjärnor man såg. Vissa observatörer såg inga stjärnor alls, medan andra observatörer såg 1 800 stjärnor på himlavalvet. Det är viktigt att påpeka att alla observationer är precis lika värdefulla. Även om man inte ser någon stjärna alls är det en viktig datapunkt för det betyder att den plats man befinner sig på är så pass ljusförorenad att det är omöjligt att urskilja stjärnor på himlen.

Resultaten hittills visar också att Stjärnförsökets enkla metod, där man räknar stjärnor genom ett papprör i nio olika riktningar, fungerar väldigt väl. Resultaten från Stjärnförsökets mätningar stämmer väl överens med resultaten från andra metoder att mäta ljusföroreningar på. Ju mer resultat vi får in från Stjärnförsöket, desto bättre kan vi även jämföra metoderna. Därför vill vi gärna få in fler observationer!

Hjälp oss att räkna stjärnor!

Efter den första delen av projektet kan vi konstatera att de observationer som kommit in är mycket användbara. Men för att få en kartläggning av hur ljusföroreningarna ser ut i hela Sverige behöver vi ännu fler observationer. När höstmörkret nu sänker sig hoppas vi att fler vill vara med och räkna stjärnor! Vi uppmanar alla skolor, scoutföreningar, fritidsklubbar, syjuntor och privatpersoner att gå ut och spana efter stjärnor under hösten 2019. Stjärnförsöket pågår fram till och med februari 2020, så det finns gott om tid!

Stjärnförsöket har också fått internationell spridning. Under hösten räknas stjärnor inte bara i Sverige, utan även i Spanien, Storbritannien och Irland.

Nedan kan ni se ett filmklipp där Stjärnförsökets forskare Urban berättar om projektet och om resultaten från observationerna hittills.

Här kan du ladda ner presentationen Urban presenterar ovan.

Har du frågor? Gå gärna med i vår Facebookgrupp!

$1Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *