Pysselverkstad om Stjärnförsöket på Göteborgs Naturhistoriska museum

Skapad:

2019-03-01

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Pojke som byggt sitt eget mätinstrument för Stjärnförsöket: Ett pappersrör med en gradskiva.
Göteborgs naturhistoriska museum och Slottsskogsobservatoriet bjöd på torsdagen in till en pysselverkstad om Stjärnförsöket som lockade besökare i alla åldrar. Stjärnförsöket är ForskarFredags massexperiment 2019.

Pojke som byggt sitt eget mätinstrument för Stjärnförsöket: Ett pappersrör med en gradskiva.
Pysselkväll på Göteborgs Naturhistoriska museum. Foto: Charlotte Oscarsson.

– Många tyckte att det var ett fantastiskt initiativ och att det är spännande att få vara med och samla in data till forskare. Det blev många bra samtal, säger Renée Göthberg, programansvarig vid Göteborgs Naturhistoriska museum.

Tillsammans med Slottsskogsobservatoriet arrangerade museet på torsdagskvällen en introduktionsträff om Stjärnförsöket och en pysselverkstad där besökarna kunde tillverka sina egna mätinstrument av hushållsrullar, papper och snöre. Mätinstrumenten ska användas för att hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar.

Årets massexperimentet Stjärnförsöket uppmärksammar det växande problemet med artificiell belysning nattetid och de problem det skapar för insekter, djur och människor. I projektet, som startade i februari och pågår hela året, bjuds allmänheten in att mäta de ljusföroreningar som vi upplever i vår vardagsmiljö genom att räkna hur många stjärnor som går att se med blotta ögat genom pappersröret som riktas i nio riktningar mot himlen.

Projektet har väckt ett stort intresse och över 12 000 elever, nära 40 föreningar och mer än 130 privatpersoner är hittills anmälda. Projektet leds av forskaren Urban Eriksson vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet som en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

Göteborgs Naturhistoriska museum kommer att följa upp med fler aktiviteter kring Stjärnförsöket i höst.

Mer information finns på Stjärnförsökets informationssida.Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *