Nyckelpigor och artificiell intelligens – hela Sverige forskar!

Skapad:

2018-04-25

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Den biologiska mångfalden är hotad. Kan en app som känner igen olika arter av nyckelpigor bidra till en lösning? I ForskarFredags massexperiment 2018 – Nyckelpigeförsöket – bjuder forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och VA in alla intresserade att vara med och forska.

Vi människor påverkar naturen på olika sätt och hotar den viktiga mångfalden av växter och djur. För att veta hur vi bäst ska ta oss an problemet behöver vi mer kunskap om vilka arter som finns på olika platser vid olika tidpunkter på året. Tyvärr krävs det ofta expertkunskaper för att skilja olika arter åt, och det finns inte tillräckligt många experter för att de ska klara av uppgiften själva. Detta är utmaningen som forskaren Miroslav Valan vid Naturhistoriska och företaget Savantic, tänker tackla i ForskarFredags massexperiment Nyckelpigeförsöket.

Fler ska kunna hjälpa till i övervakningen

– En app som automatiskt identifierar olika arter skulle dels underlätta arbetet för experterna, men framförallt göra det möjligt för alla intresserade att vara med och samla in kunskap om hur jordens växter och djur kan skyddas, säger Miroslav Valan.

I Nyckelpigeförsöket vill Miroslav ha hjälp av skolelever och andra intresserade för att utveckla just en sådan mobilapp. Målet är att appen ska känna igen Sveriges mer än 60 arter av nyckelpiga. För att träna appen behöver Miroslav nu massor av bilder på svenska nyckelpigor.

– Vi hoppas att både allmänheten och elever i alla åldrar, i alla delar av Sverige, vill vara med och fotografera nyckelpigor. På köpet får man kunskap om hur forskning går till, om biologisk mångfald, och om hur artificiell intelligens kan bidra till att lösa samhällsutmaningar, säger Martin Bergman, projektledare för Nyckelpigeförsöket på Vetenskap & Allmänhet.

Enkelt att delta

Allt som krävs för att vara med är en smarttelefon eller en läsplatta, en enkel plastlins för fotograferingen, samt en specialutvecklad app som kommer att kunna laddas ner från ForskarFredags webbplats i början av juni. Fotograferingen sker under sensommaren och tidig höst. Den färdigtränade appen kommer att finnas tillgänglig våren 2019.

Lärare som vill anmäla sina skolklasser, samt alla andra som vill delta, kan anmäla sig via formuläret på ForskarFredags webbplats.

En del av ForskarFredag

Nyckelpigeförsöket är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag som arrangeras över hela landet den sista fredagen i september varje år sedan 2006.

– Syftet med ForskarFredag är att visa hur spännande och vardagsnära forskning kan vara, och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Lena Söderström, projektledare ForskarFredag Sverige.

ForskarFredag firas i år den 28–29 september i Blekinge, Borås, Dalarna, Eksjö, Falköping, Gotland, Göteborg, Halland, Jönköping, Lidköping, Linköping, Luleå, Lund, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås, Öland, Örnsköldsvik och Östersund.

För mer information, kontakta Martin Bergman eller Lena Söderström.

Massexperimentet genomförs med stöd av forskningsrådet Formas samt EU-kommissionen under Marie Sklodowska-Curie actions, en del av Horizon 2020 GA No 642241 till Miroslav Valan.Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

En kommentar om “Nyckelpigor och artificiell intelligens – hela Sverige forskar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *