Rymden finns överallt. I ESERO Sveriges och ForskarFredags fototävling 2022 ville vi att klassen utforskade var och hur ni hittar spår av den i vardagen. Vinnarna fick träffa och ställa frågor till Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang!
Människan i rymden
Jorden, en blå juvel i rymden, är människans hem i universum och vi har vandrat på planeten i årmiljoner. Genom vår innovativa förmåga har människan, med forskningen och teknikens hjälp, lyckats att ta oss ut i den närmast omgivande rymden.
Den första konstgjorda satelliten, Sputnik 1, skickades upp 1957. Idag kretsar tusentals satelliter av olika slag i banor runt jorden. Några samlar information om rymden långt bortom jorden och med deras hjälp kan vi se bilder av fjärran galaxer, nebulosor, avlägsna solsystem och mycket annat.
Rymden på jorden
De allra flesta satelliterna används för sådant som vi människor har direkt användning av här på jorden. Vi kan kommunicera med varandra, sända data, TV- och radiosignaler, med mera. Genom rymden får vi kunskap om väder och klimat. Vi kan också navigera med hjälp av satelliter. Och vi kan se vad som händer i världen …
Rymden finns överallt omkring oss. Hur syns det i vardagen?
Vilka kan delta?
Tävlingen var öppen för grupper inom förskolan och skolklasser på låg- och mellanstadium.
Tävlingsregler
För att delta skulle skolelever skapa ett foto/fotografera av något som på något vis föreställer rymden i vardagen. Klassens lärare skickar in ett digitalt foto och en kort beskrivning av verket via formuläret nedan senast den 7 oktober 2022.
En jury bestående av representanter från ESERO Sverige och ForskarFredag valde vinnarbidragen.
Vinster
Första pris: Ett digitalt besök av Christer Fuglesang, forskare och Sveriges enda astronaut, ett presentkort samt fotot utskrivet och signerat av Christer Fuglesang.
Andra pris: Ett presentkort samt fotot utskrivet och signerat av Christer Fuglesang.
Övriga finalister: Fotot utskrivet och signerat av Christer Fuglesang.
Läs om vinnarna HÄR!
KORT OM CHRISTER FUGLESANG
Den 9 december 2006 blev Christer Fuglesang den förste svenske astronauten i rymden. Christer genomförde två resor till den internationella rymdstationen ISS som astronaut. Från 2017 är han professor i Rymdfart på KTH i Stockholm där han forskar om partiklar i rymden.
”Jag tyckte alltid att det var roligt att studera, men jag hade ingen tanke på att försöka bli astronaut som ung,”
Arrangörer
Tävlingen arrangerades av ForskarFredag i samarbete med ESERO Sverige.
ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. ESERO Sverige är ett stöd för skolan i arbetet med teknik, naturvetenskap och matematik genom att använda rymden som utgångspunkt. ESERO Sverige anordnar kurser för lärare samt skapar resurser och material till skolor. ESERO Sverige drivs av KTH i samarbete med Wisdome-projektets fem Science centra: Tekniska museet, Malmö museer, Universeum, Visualiseringscentrum C och Curiosum. Läs mer